Eton mess
Innocent Bystander Moscato »
Du behöver 4 portionsglas
Röran
3 dl vispgrädde
400 gram färska jordgubbar, rensade och delade
Maränger i små bitar (nedan ser du hur du gör egen maräng)
Kolasås
Salt kolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör
Kolamaränger
3 äggvitor
2 dl muscovadosocker (mörkt)
1 krm ättiksprit
Dryckestips
Börja med kolasåsen! Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret, låt stå och svalna medan du gör resten.
Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. Vänd ner marängerna och jordgubbarna. Dela upp röran i fyra portionsglas. Dekorera gärna med några fina jordgubbar och några bitar maräng.
Kolamaränger
Vill du göra egna maränger så är här ett bra recept på kolamaränger som är smarrigt! De här marängerna görs på vanlig marängsmet men beroende på vilket socker du använder så får marängerna en liten annorlunda smak.
Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på din ugnsplåt. Ta fram en bunke, se till att den är helt torr och utan något spår av fett. Fett är marängens värsta fiende nr 1 och kan göra att äggvitan inte fluffar upp sig.
Värm sockret i ugnen i fem minuter, under tiden vispar du äggvitorna tillsammans med ättikan, till styva toppar. Häll sedan ner det varma sockret i lite i taget medan du fortsätter att vispa tills sockret har löst upp sig. Det märker du när du tar lite maräng mellan fingrarna, det skall inte vara något knaster kvar. Det tar längre tid än man tror när man använder muscovadosocker.
Antingen lägger du upp marängerna med en sked på plåten eller så spritsar du små toppar. Garnera med salta hackade nötter och låt dem sedan gå i ugnen i ungefär 1,5 timme eller tills de är helt torra på ytan.