eton-mess
Foto: Anette Rosvall

Eton mess

”Röran från Eton” är en traditionell dessert som består av en blandning av maränger, jordgubbar och vispad gräddkräm. Enligt ryktet serverades den för första gången på 30-talet och är sedan dess tradition på en av skolans årliga cricketmatcher. Min mess är gjord med kolamaränger och en salt kolasås för en liten härligt smarrig twist!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Du behöver 4 portionsglas

Röran

3 dl vispgrädde
400 gram färska jordgubbar, rensade och delade
Maränger i små bitar (nedan ser du hur du gör egen maräng)

Kolasås

Salt kolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör

Kolamaränger

3 äggvitor
2 dl muscovadosocker (mörkt)
1 krm ättiksprit

Dryckestips

Bolla Prosecco Organic

Så här gör du

Börja med kolasåsen! Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret, låt stå och svalna medan du gör resten. 

Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. Vänd ner marängerna och jordgubbarna. Dela upp röran i fyra portionsglas. Dekorera gärna med några fina jordgubbar och några bitar maräng. 

Kolamaränger

Vill du göra egna maränger så är här ett bra recept på kolamaränger som är smarrigt! De här marängerna görs på vanlig marängsmet men beroende på vilket socker du använder så får marängerna en liten annorlunda smak.

Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på din ugnsplåt. Ta fram en bunke, se till att den är helt torr och utan något spår av fett. Fett är marängens värsta fiende nr 1 och kan göra att äggvitan inte fluffar upp sig.

Värm sockret i ugnen i fem minuter, under tiden vispar du äggvitorna tillsammans med ättikan, till styva toppar. Häll sedan ner det varma sockret i lite i taget medan du fortsätter att vispa tills sockret har löst upp sig. Det märker du när du tar lite maräng mellan fingrarna, det skall inte vara något knaster kvar. Det tar längre tid än man tror när man använder muscovadosocker. 

Antingen lägger du upp marängerna med en sked på plåten eller så spritsar du små toppar. Garnera med salta hackade nötter och låt dem sedan gå i ugnen i ungefär 1,5 timme eller tills de är helt torra på ytan.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET