farsk-gnocchi-med-maximal-karlek
Foto: Anette Rosvall

Färsk gnocchi med maximal kärlek

Ett recept direkt från en liten restaurang i Montepulciano d´Abruzzo. Färsk potatisgnocchi med ruccola, parmesan, fläskfärs och grädde. Magiskt!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

500 gram färsk gnocchi
300 gram ruccola
1 dl riven parmesanost
2 dl grädde
6 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 liten finhackad gul lök
400 gram fläskfärs
4 msk fransk senap
salt
peppar
cirka 1 msk tryffelolja 
smör och olja

Så här gör du

I en av mina kokböcker, den som heter Fredagsmys, berättar jag om en resa som jag och min vän Emma gjorde. Vi var i Italien, närmare bestämt i Montepulciano d´Abruzzo.

Vi satt i en liten restaurang där hela familjen jobbade och åt den godaste gnocchi jag någonsin smakat. Självklart frågade jag om receptet. Det fanns inte något recept, men kocken – alltså pappan i huset, kom ut och berättade på bruten engelska, blandat med italienska hur han gjorde denna underbara rätt. Jag har försökt att återskapa den – så här gör jag:

Fräs lök och vitlök i olja och smör tills de blir mjuka och följsamma. Lägg nu ner köttfärsen i småbitar och låt även dem få lite stekyta. Häll sedan på balsamvinäger, senap och hälften av grädden. Vispa runt och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra medan du mosar köttfärsbitarna så att de finfördelas direkt i såsen.

Under tiden kokar du din färska gnocchi enligt förpackningen. Det brukar gå snabbt som bara den. När gnocchin är klar slänger du ned den i såsen och fyller på med grädde tills alla små gnocchisar har fått sås på sig.

Strö över parmesanosten och vänd ned ruccolan, ät och njut!

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET