foralskade-havskraftor
Foto: Anette Rosvall

Förälskade havskräftor

Att flambera och sabrera är två trix som gör att festen eller middagen blir lite extravagant! Till den här rätten kan du göra båda om du vill. Riktigt gott att dricka ett bubbligt vin till, eller ett krispigt vitt.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Till 4 personer 

16 havskräftor
1 klick smör
1 skvätt olja 
8 cl absint (eller annat lakritsdoftande sprit) 

1 fänkål, finstrimlad
1 stor gul lök, finhackad
100 gram finhackade champinjoner
½ röd paprika, finhackad 
2 vitlöksklyftor
4 tsk tomatpuré
1 dl fiskfond
1 krm lakritsgranulat
3 dl grädde 
0,5 dl finhackad dill

Servera med 
pasta
gremolata eller fint riven parmesanost 

Så här gör du

Värm olja och smör i en stekpanna och lägg ner alla skaldjuren i den heta pannan. Häll på spriten och bränn av den. Var noga med att inte ha fläkten på för då kan det gå illa. När elden slocknat i pannan så plockar du upp skaldjuren och lägger alla på ett fat under lock så håller de sig ljumna därunder. 

Nu är det dags för såsen. Fräs de finhackade grönsakerna i smör och olja tills de är mjuka och följsamma. Låt även tomatpurén få en omgång i den varma pannan innan du häller på fond och grädde. Låt sedan såsen puttra på svag värme till den reducerats ner till hälften. 

Koka pasta enligt förpackningen, när den är färdig vänder du ner den nykokta pastan i såsen. Lägg upp alltsammans på ett vackert serveringsfat, lägg de ljumna havskräftorna över alltsammans och riv helt fräckt parmesan över eller rippla gremolata över alltsammans. Ät och njut! 

Tips! Som omväxling kan du gratinera skaldjuren i ugn istället för att flambera. Gör i så fall ett gott smakrikt smör, t ex detta parmesanvispade som du gratinerar havskräftorna med.