Frasiga fiskburgare
Grundrecept fiskburgare
400 g fisk, t ex hälften lax och hälften vit fiskfilé
1-2 kokta och mosade potatisar
1 dryg dl ströbröd (helst pankoströ)
2 äggulor
2-3 msk fiskfond
Dillmajonnäs
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 dl fint hackad dill
Pressgurka (blir cirka 3 dl)
1 stor färsk gurka
3 krm salt
2 dl vatten
1 dl ättika
0,5 dl socker
0,5 krm vitpeppar
en liten näve fint hackad persilja
Chilimajonnäs
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 msk Heinz chilisås (eller annat märke)
2 tsk torkade chiliflakes
salt och peppar
samt en nypa cayennepeppar
Mango- chili- och avokadosalsa
150 gram fryst mango i bitar
150 gram fryst avokado i bitar
1 tomat hackad i fina bitar
1 liten rödlök, finhackad
en kruka färsk koriander
1-2 röd chili (ta bort kärnorna för lite mindre hetta)
saften från en halv citron
1 tsk muscovadosocker
0,5 dl olja
salt och svartpeppar från kvarnen
Grundrecept fiskburgare
Mixa fisken till en fin färs. Blanda i de andra grejerna och forma smeten till små fina biffar. Stek biffarna i smör på medelhög värme i några minuter per sida.
Den svenska metoden
Serveras med bröd, dillmajonnäs, pressgurka och sallad.
Den asiatiska varianten
Blanda i 1/2–1 finhackad röd chili utan kärnor samt 1–2 dl hackad färsk koriander i grundsmeten. Stek biffarna i neutral olja men helst i jordnötsolja i 2–3 minuter per sida. Servera med bröd, chilimajonnäs, grönsaker och en asiatisk gurk- och melonsalsa.
Mango- chili- och avokadosalsa
Lägg chili (helst utan kärnor), socker, citronsaft och olja i en mixer. Mixa tills du får en slät konsistens, smaka av med salt. Sedan hackar du och blandar alla övriga ingredienser. Häll över chilisåsen, blanda, smaka av och ställ åt sidan ett tag.