Foto: Anette Rosvall
frasiga-fiskburgare

Frasiga fiskburgare

Imponera med fiskburgare i två varianter till middag. En svensk, härlig burgare med bröd, dillmajonnäs, pressgurka och sallad – eller en asiatisk med koriander och chilihet färs, serverad med mango- chili- och avokadosalsa. Eller välj den av dem som du gillar bäst.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Grundrecept fiskburgare

400 g fisk, t ex hälften lax och hälften vit fiskfilé
1-2 kokta och mosade potatisar
1 dryg dl ströbröd (helst pankoströ)
2 äggulor
2-3 msk fiskfond

Dillmajonnäs

2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
1 dl fint hackad dill

Pressgurka (blir cirka 3 dl)

1 stor färsk gurka
3 krm salt
2 dl vatten
1 dl ättika
0,5 dl socker
0,5 krm vitpeppar
en liten näve fint hackad persilja

Chilimajonnäs 

2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 msk Heinz chilisås (eller annat märke)
2 tsk torkade chiliflakes
salt och peppar
samt en nypa cayennepeppar

Mango- chili- och avokadosalsa

150 gram fryst mango i bitar
150 gram fryst avokado i bitar
1 tomat hackad i fina bitar
1 liten rödlök, finhackad
en kruka färsk koriander 
1-2 röd chili (ta bort kärnorna för lite mindre hetta)
saften från en halv citron
1 tsk muscovadosocker
0,5 dl olja
salt och svartpeppar från kvarnen 

Så här gör du

Grundrecept fiskburgare

Mixa fisken till en fin färs. Blanda i de andra grejerna och forma smeten till små fina biffar. Stek biffarna i smör på medelhög värme i några minuter per sida. 

Den svenska metoden

Serveras med bröd, dillmajonnäs, pressgurka och sallad.

Den asiatiska varianten

Blanda i 1/2–1 finhackad röd chili utan kärnor samt 1–2 dl hackad färsk koriander i grundsmeten. Stek biffarna i neutral olja men helst i jordnötsolja i 2–3 minuter per sida. Servera med bröd, chilimajonnäs, grönsaker och en asiatisk gurk- och melonsalsa. 

Mango- chili- och avokadosalsa

Lägg chili (helst utan kärnor), socker, citronsaft och olja i en mixer. Mixa tills du får en slät konsistens, smaka av med salt. Sedan hackar du och blandar alla övriga ingredienser. Häll över chilisåsen, blanda, smaka av och ställ åt sidan ett tag.

Vintips

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner
Läs mer
Leth Grüner Veltliner Klassik
Läs mer
Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.