gratinerad-pumpa-med-renfile
Foto: Anette Rosvall

Gratinerad pumpa med svamp, svartkål, västerbottensost och pesto på pumpakärnor!

Det här är en alldeles utmärkt vegetarisk rätt som även fungerar som tillbehör till fågel eller kött. Jag serverade den till en underbar renfilé.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Gratinerad pumpa med svamp, svartkål, västerbottensost och pesto på pumpakärnor! 

4-6 personer 
500 gram pumpa
150 gram västerbottensost, lagrad
1 dl rostade hasselnötter
4-6 blad svartkål, finhackade
Olja
En knippe persilja
Salt och peppar

Pesto på pumpafrön 

1 kruka basilika
1 knippe bladpersilja
50 gram pumpakärnor, rostade
2 dl olja, neutral
50 gram västerbottensost

Smörstekt svamp

400 gram blandad svamp
Smör 
Salt och peppar

Så här gör du

Gratinerad pumpa

Obs! Glöm inte att rosta pumpakärnorna när du rensat ut din pumpa. Med dem kan du göra en smarrig pesto.

Skala och skär pumpan i centimetertjocka skivor, lägg dem på en ugnsplåt, ringla över olivolja, salt och peppar samt baka av i 225 grader i 15-20 minuter, eller tills den är lagom mjuk. Strö över resten av ingredienserna och gratinera i ytterligare 10 minuter.

Pesto på pumpafrön 

Mixa alla ingredienserna till en slät pesto. Klicka över pumpan när den är färdiggräddad.

Smörstekt svamp

Dela svampen i bitar och stek den frasig i smör, smaka av med salt och peppar. Strö över pumpan när den är färdiggräddad.