Grillad hel kyckling
Ascot Pinot Noir »
Till 6 personer
1 hel kyckling
1 citron, skalet
40 gram smör rumstempererat
2 vitlöksklyftor, fint hackade eller rivna
Salt
Svartpeppar
0,5 dl fint riven parmesan
Ljummen potatissallad
500 gram hela små delikatesspotatisar
Olivolja
140 gram bacon (gärna extra rökig smak)
2 citroner delade på hälften
Några kvistar rosmarin
ca 10 vitlöksklyftor
Några nypor torkad chili
1 förpackning ekologisk fetaost
Ett knippe rucola
Salt, svartpeppar och olivolja
Dressing
10 vitlöksklyftor (från ugnen)
Saften från de två grillade citronerna
1 nypa salt
1 lite mindre nypa socker
0,25 dl vinäger
1 dl olja
Kycklingen
Vispa smöret, blanda med resten av ingredienserna. Tryck in smöret under bröstskinnet på kycklingen. Skär små skåror på benen och gnid in resten av smöret där. Salta och peppra och lägg sedan kycklingen i en ugnsform, dela citronen och lägg halvorna bredvid kycklingen.
Sätt ugnen på 180 grader och låt alltihop gå i 45 minuter (eller tills kycklingen har en temperatur på 63 grader invid bröstbenet) eller när köttsaften är klar när du sticker kycklingen med en sticka.
Potatissallad och dressing
Lägg de små potatisarna på en ugnsplåt, låt dem få olja, salt och peppar runtom sig. Lägg även i citronhalvorna och vitlöksklyftorna. Ställ in formen i ugnen i 180 grader i ca 45 minuter tills de har fått fin färg och är lite lagom gyllenbruna. Ta upp vitlöksklyftorna och kläm ut det mjuka ur dem, det skall du nu mixa med de andra ingredienserna till dressingen som du serverar till.
Medan du väntar på att potatisen skall bli klar steker du baconbitarna och lökbitarna. När allt är klart så blandar du potatis med feta, bacon, chili och rucola och serverar som tillbehör till den grillade kycklingen. Garnera gärna med finhackad gräslök.