grillad-lindad-och-fylld-flaskfile-med-krossad-potatis-och-rosvalls-sot-syrliga-vitkalssallad
Foto: Anette Rosvall

Fylld fläskfilé

Grillad, baconlindad fylld fläskfilé serverad med krossad färskpotatis och Rosvalls sötsyrliga vitkålssallad med Citronette-dressing.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Grillad, baconlindad fylld fläskfilé 

1 stycke fläskfilé (cirka 500 gr)
0,5 syrligt äpple, grovt rivet
0,5 citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor, grovt rivna 
Färsk salvia, några blad
Salt och svartpeppar  
1 pkt extra-rökt bacon (helst, med det går bra med vanligt också)

Krossad potatis

700 gram små (jämna i storlek) potatisar
6 msk olivolja
4 krossade vitlöksklyftor 
1 tsk torkad salvia
Salt och svartpeppar från kvarnen 

Rosvalls sötsyrliga vitkålssallad 

1 vitkålshuvud skuret i tunna, tunna skivor (använd mandolin eller osthyvel)
1 liter kokande vatten
2 vitlöksklyftor, rivna
3-4 krispiga äpplen, grovt rivna 
Örtsalt och fint hackad gräslök
Salt och svartpeppar från kvarnen

Citronette-dressing

Saften från 4 citroner
1 dl florsocker
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar från kvarnen

Så här gör du

Grillad, baconlindad fylld fläskfilé 

Välj en fläskfilé som är jämntjock hela vägen. Blanda äpple, citron och vitlök. Skär en skåra till mitten och krydda först med salt och peppar, lägg därefter i salviabladen och fyll sedan på med äppel-, citron- och vitlöksblandningen. Linda nu baconskivor runt filén och släng hela härligheten på grillen.
Grilla tills köttet är precis så rosa som du vill ha det och baconet är härligt krispigt. Servera med krossad färskpotatis.

Krossad potatis

Sätt ugnen på 225 gr och kör sedan potatisen i ugnen i 12-15 minuter. Medan du väntar på potatisen blandar du olivolja med vitlöksklyftor, salt, peppar och ev torkad salvia.

Häll upp potatisen på en ugnsplåt, krossa dem med en gaffel eller potatisstöt, pensla generöst med den smaksatta oljan. Skjuts in i ugnen i 15 minuter till. 

Vitkålssallad med citronette-dressing

Börja med att skala äpplena och riv dem sedan grovt, lägg dem i kallt vatten med några droppar citronsaft så håller de färgen fint. Ställ dem åt sidan ett tag.

Gör dressingen, kläm saften ur citronerna i en liten kastrull, häll på florsockret och vitlöken, koka upp och vispa tills sockret är helt löst. Smaka av med salt och peppar, det skall vara en skön mix av sälta och sötma. Ställ åt sidan när du är nöjd, men lägg gärna på ett lock för dressingen skall vara lite ljummen, gärna varm när den slås över vitkålen då suger den åt sig smaken bättre.

Skär sedan vitkålen i tunna skivor och lägg dem i en stor skål, häll över det kokande vattnet och låt vitkålen slaka i ett par minuter. Häll av vattnet och skaka lite så att det mesta av vattnet rinner bort. Lägg upp vitkålen i en serveringskål, ner med äppelbitarna och häll på din citronette-dressing. Blanda runt med händerna så att all vitkål får smaka på dressingen.

Garnera gärna med fint skuren gräslök och servera salladen till den grillade fläskfilén.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET