Grillad majskyckling med Caesarsallad
Leth Grüner Veltliner Klassik »
Till 4 personer
1 hel majskyckling
fyra skivor surdegsbröd
3 msk olivolja
2 huvuden romansallat
Dressing
2 äggulor
2 teskedar dijonsenap
1,5 dl matolja
1 dl olivolja
1 msk citronjuice
8 st sardellfiléer i olja
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
1 dl grovriven parmesanost
svartpeppar från kvarn
Dressingen
Vispa äggulor, citronjuice och senap med en elvisp. Tillsätt sakta matolja och olivolja i en fin stråle. Vispa kraftigt tills det blivit tjockt som majonäs. Hacka sardell och kapris fint, pressa vitlöken och blanda ner. Vänd ner parmesanost. Peppra och blanda runt, låt stå i kyl ett par timmar. Smaka av igen, behövs det salt (ost och sardell ger sälta) så tillsätt efter eget tycke.
Kycklingen
Dela kycklingen längs med bröstbenet och fläk ut den, som om du öppnar en bok. Salta och peppra rikligt. Grilla den helt utfläkt på grillen på hög temperatur och vänd den flera gånger, sänk sedan värmen och lägg på locket (om klotgrill) och grilla tills kycklingen är helt genomstekt (ca 82°C vid benet) och ljus klar vätska tränger ut när du skär in vid benet. Plocka köttet i lagom stora bitar för en sallad.
Krutongerna
Skär brödbitar ca 2 x 2 cm och stek på låg temperatur i olivolja tills de är knapriga och gyllenbruna. Salta. Gillar du vitlök – pressa i lite på slutet och rör runt. Krutongerna kan du göra någon timme innan du skall äta.
Plocka salladen, skölj den och skär i decimeterbreda bitar. Blanda salladen med dressingen, toppa med riven parmesanost, kyckling och krutonger.