grillade-rotsaker-i-sasong
Foto: Anette Rosvall

Grillade rotsaker i säsong

Mmmmm, gott! Grillade rotsaker i säsong med grönsaksbea och andra godsaker som tillbehör. Här bjuder vi på Anette Rosvalls recept som passar utmärkt en kväll när regnet smattrar på rutan och du inte vill gå ut. En värmande måltid oavsett årstid.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Grönsaksbearnaise

2 morötter 
1 bit rotselleri
1 liten gul lök, fint hackad 
4 msk grönsaksfond 
vatten
1 msk olja
1 msk rödvinsvinäger 
1 msk dragon, torkad 
Smaksätt med salt, peppar och färsk fint hackad dragon 

Grönkålspesto

100 gram färsk grönkål
60 gram solrosfrön 
2 klyftor vitlök 
1 dl riven västerbottensost
1,5 dl neutral olja 
2 nypor salt 
1-4 tsk vitvinsvinäger 

Hummus på rostade morötter 

500 gram morötter 
salt 
1 förpackning kikärtor (cirka 350 gram)
0,5 dl neutral olja
2 vitlöksklyftor
2 - 4 msk citronsaft
2-4 msk tahini
0,2 tsk gurkmeja
en nypa spiskummin 

Picklad rödlök

10-12 rödlökar
1-2-3 lag på 1 dl socker, 2 dl ättika, 3 dl vatten
eventuellt lite färsk chili
salt, peppar

Grillade rotsaker i säsong

1 zucchini 
½ rödkålshuvud 
2 lökar 
1 stor morot 
1 sötpotatis
salt, peppar och olivolja

Så här gör du

Grönsaksbearnaise

Skala och skär grönsakerna mjuka i småbitar, låt dem koka i fond och vatten. Häll av vattnet och mixa dem till en puré med olja, vinäger och dragon. Tillsätt eventuellt vatten för en lösare sås, smaksätt med salt, peppar och färsk fint hackad dragon. 

Grönkålspesto

Skölj och rensa kålen, skär den i strimlor och koka den mjuk i 5 minuter. Häll av vattnet och krama ur kålen. Rosta solrosfröna i torr panna och lägg sedan ner alla ingredienser utom salt och vinäger i en mixer. Mixa din pesto och smaksätt med salt och vinäger efter din smak. 

Hummus på rostade morötter 

Skala och skär morötterna i bitar, salta dem och rosta dem sedan i 225 grader i cirka 30 minuter. Låt kikärtorna rinna av och lägg sedan i allt, utom citronsaften, i mixern och låt allt gå slätt. Smaka av med salt, spiskummin och citronsaft så din hummus smakar som du vill ha den. 

Picklad rödlök

Skala och rensa dina lökar, skär dem så tunt du bara kan. Jag använder en mandolin till det här jobbet. Koka upp en 1-2-3 lag, smaka av med lite salt och peppar. Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm och låt löken svalna där i. Lägg den i en ren snygg glasburk och servera den sval eller kall.

Grillade rotsaker i säsong

Välj de grönsaker som du gillar och som är i säsong. Rensa, skala och dela i lagom och lika stora bitar. Sätt ugnen på 225 grader och låt dem gå i cirka 20 minuter eller grilla på din grill ungefär lika länge.