Grön ärtsoppa med räkor och pepparrotskräm
Leth Riesling Selection »
1 liten gul lök
250 gram frysta ärtor
en skvätt gräsig olivolja
två nypor timjan
1 dl vitt vin
buljong så det täcker ärtorna
0,5 dl grädde
cirka 1 dl räkor
1 dl crème fraîche
1 msk pepparrotsvisp
4 msk finhackad gräslök
Pepparrotskräm
Förbered först pepparrotskrämen. Finhacka gräslöken, vispa crème fraîche och pepparrot. Smeten blir först lös och sedan hård igen. Ställ i kylen tills det är dags att servera.
Grön ärtsoppa
Lägg den hackade löken i kastrullen tillsammans med en skvätt olja, låt löken sakta bli genomskinlig. Lägg i timjan och sedan vinet, låt alkoholen koka bort. Sänk värmen och häll på ärtorna. Häll på buljongen till halva nivån av ärtorna och låt det hela få ett snabbt uppkok. Mixa soppan slät, sila om du vill ha soppan helt slät. Tips! Pressa ärtorna mot silen så du får med all smak. Tillsätt sedan grädden och servera i små fina koppar med räkor och pepparrotskräm.