gul-tomat-och-melongazpacho-med-gurk-mynta-och-kiwisallad-med-skinkflarn
Foto: Anette Rosvall

Gul tomat- och melongazpacho med serranoflarn

En lätt, svalkande men smakrik förrätt som serveras med en liten sallad på gurka, äpple och flarn av serranoskinka på toppen.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Soppan

500 gram gul, söt melon (t ex en väl mogen Galia)
250 gram gula tomater
50 ml torrt vin, gärna med lite bubblor
50 ml grönsaksbuljong
en skvätt vitvinsvinäger
0,5 gul chilifrukt

Salladen

några myntablad
1/2 gurka
2 st krispiga gröna äpplen
lime

Serranoflarn

1 skiva serrano per person
en skvätt olivolja
svartpeppar från kvarnen

Så här gör du

Soppan

Skala och rensa frukten, mixa melonen och tomaterna till en helt slät puré. Sedan i med chili, låt det bli lite bitar kvar i den mixen. Smaka av soppan med socker och ställ den åt sidan ett tag.

Salladen

Skala gurkan och ta bort kärnhuset, skala äpplet, hacka båda i fina kuber och blanda med hackad mynta, limezest och limesaft och ställ sen åt sidan.

Serranoflarn

Lägg skinkskivorna på ett bakplåtspapper, ringla olivolja, och dra några varv med svartpepparkvarnen innan du sätter in dem i ugnen, de ska vara inne i 175 grader i cirka 15-20 minuter. Låt dem svalna.

Montering

Blanda ned ditt vin i soppan och dela upp den i fina glas. Lägg i en rejäl klick av gurk- och äppelsalladen och ett litet skinkflarn. Toppa gärna med hackade myntablad och några droppar av din fruktigaste olivolja.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET