Foto: Anette Rosvall
gul-tomat-och-melongazpacho-med-gurk-mynta-och-kiwisallad-med-skinkflarn

Gul tomat- och melongazpacho med serranoflarn

En lätt, svalkande men smakrik förrätt som serveras med en liten sallad på gurka, äpple och flarn av serranoskinka på toppen.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Soppan
500 gram gul, söt melon (t ex en väl mogen Galia)
250 gram gula tomater
50 ml torrt vin, gärna med lite bubblor
50 ml grönsaksbuljong
en skvätt vitvinsvinäger
0,5 gul chilifrukt

Salladen
några myntablad
1/2 gurka
2 st krispiga gröna äpplen
lime

Serranoflarn
1 skiva serrano per person
en skvätt olivolja
svartpeppar från kvarnen

Så här gör du

Soppan
Skala och rensa frukten, mixa melonen och tomaterna till en helt slät puré. Sedan i med chili, låt det bli lite bitar kvar i den mixen. Smaka av soppan med socker och ställ den åt sidan ett tag.

Salladen
Skala gurkan och ta bort kärnhuset, skala äpplet, hacka båda i fina kuber och blanda med hackad mynta, limezest och limesaft och ställ sen åt sidan.

Serranoflarn
Lägg skinkskivorna på ett bakplåtspapper, ringla olivolja, och dra några varv med svartpepparkvarnen innan du sätter in dem i ugnen, de ska vara inne i 175 grader i cirka 15-20 minuter. Låt dem svalna.

Montering
Blanda ned ditt vin i soppan och dela upp den i fina glas. Lägg i en rejäl klick av gurk- och äppelsalladen och ett litet skinkflarn. Toppa gärna med hackade myntablad och några droppar av din fruktigaste olivolja.

Vintips

Bolla Prosecco Extra Dry
Läs mer
Fontana Candida DOC
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.