harriets-basta-vasterbottenspaj-med-vitloksbaguette-och-vasterbottentopping
Foto: Anette Rosvall

Harriets bästa västerbottenspaj med vitlöksbaguette och och brynt vispat smör

Här bjuder vi på Harriets bästa paj med vitlöksdoftande baguette och en topping som inte går av för hackor. Lyxa till det med ett brynt smör som du vispar fluffigt och gott. Gott till baguette och gott till annat med.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Västerbottenspaj

Deg till cirka 30 stycken minipajer (fyra portionspajer eller en stor paj - då behöver du dubbla receptet på fyllningen) 
4,5 dl vetemjöl 
200 gram kallt smör i kuber 
1 ägg uppvispat en nypa salt 

Fyllning till 10 små pajer: (dubbla receptet om du gör större pajer) 
1 ägg 0,5 dl grädde 
100 gram Västerbottensost
3 msk konjak eller calvados (det blir en jättegod brytning till osten men du kan strunta i det)
Smaksätt med salt och svartpeppar 

Till servering: 
4 dl smetana 
75 gram rom efter plånbok (jag valde löjrom) 
Dill och 7 sorters blommor


Vitlöksbaguetter med flingsalt 

Blir 2 st stora eller några små
25 gram jäst
3 dl vatten 
2 tsk salt
2 msk olja t.ex. Olivolja
Ca 9 dl vetemjöl


Brynt vispat smör med citron och vitlök 

500 gram smör
1 citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor
Ca 1 tsk flingsalt
Svartpeppar från kvarnen

Så här gör du

Västerbottenspaj

Hacka ihop ingredienserna till degen med en kniv, eller i en matberedare. Tumma ut den i små aluminiumformar och låt dessa stå och vila i kylen i minst en halvtimme men gärna över natten. Förgrädda pajskalen i 10-15 minuter i 200 grader och låt dem svalna medan du gör fyllningen. 

Pajerna gör du så här: Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen. Skeda ner fyllningen i pajskalen, grädda i cirka 15-20 minuter i 200 grader så att fyllningen blir fast och pajerna blir gyllenbruna och fina på ytan. Dekorera med smetana, löjrom och dill.


Vitlöksbaguetter med flingsalt 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om till jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg som du knådar i några minuter tills glutentrådar uppstår. Låt degen sedan jäsa under plast eller bakduk i 45 minuter. 

Dela sedan degen i två delar och forma dessa till baguetter. Lägg dem på en ugnsplåt (om du har en baguetteplåt använd den) Skär sneda snitt i bröden med en vass kniv och låt dem sedan jäsa ytterligare en gång i cirka 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 grader och baka av dem i mitten av ugnen i 10-13 minuter. (innertemperaturen ska vara 98 grader när bröden är klara). Innan de svalnar helt, pensla med olja och garnera eventuellt med flingsalt, dill och vitlökspulver


Brynt vispat smör med citron och vitlök 

Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och låt den smälta på låg värme. Höj värmen en smula och vispa, tills det fått ljust brun färg och doftar som smörkola eller nötter. Ta av smöret från värmen och skumma ytan lite grann. Häll över alltsammans i en bunke och ställ in i kylen. 

En stund innan servering vispar du det fluffigt med elvisp och smaksätter med citronzest och saft, riven vitlök, flingsalt och svartpeppar. Servera till ljummet bröd! 

TIPS!
Du kan antingen spritsa små fina blommor när smöret är rumsvarmt och sedan ställa dem kallt tills servering. Eller rulla en rulle i vaxat papper som du skär i skivor (OBS! detta smör är inte bara gott till bröd utan oändligt smaskigt på en bit grillad fisk eller fågel)
 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET