Havsläckerheter på spett med nudlar
Till 4 personer
8 pilgrimsmusslor
300 g tonfiskfilé i kuber, MCS-märkt
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
rapsolja
4 träspett
1 pkt äggnudlar, 250 g
1 knippa salladslök
rapsolja
Limebeurre blanc
2 msk finhackad schalottenlök
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
150 g smör, rumstempererat
1-2 msk pressad saft av lime
salt
nymalen vitpeppar
Koka äggnudlarna enligt förpackningen. Ta fram fisk och musslor så de inte är kylskåpskalla vid tillagningen.
Limesås: Finhacka schalottenlöken och koka den i vinet utan lock tills 3/4 dl återstår. Häll i grädden och koka ihop till krämig konsistens. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis. Sila såsen, smaka av med lime och kryddor och håll varmt. Tänk på att såsen inte får koka, då skär den sig.
Ansa och skär salladslöken i grova bitar. Fräs i oljan på medelvärme. Tillsätt nudlarna, blanda om och låt bli genomvarmt.
Krydda musslor och tonfisk. Stek först tonfisk, sedan musslorna hastigt i oljan på riktigt hög värme. Stek inte helt igenom, då blir både fisk och musslor segt och torrt. Trä upp på spett.
Lägg upp nudlarna med spetten ovanpå och ringla över såsen.
Varianter på beurre blanc
Beurre blanc är en klassisk fransk sås, baserad på schalottenlök och vitt vin där smör monteras i mot slutet. Med en skvätt grädde som här minskar risken att såsen ska skära sig, eller spricka som de brukar säga i krogköket.
I glaset
Här finns många möjligheter, både vitt Rhônevin och vit bourgogne kan passa. Men jag fastnar ändå för den sköna kombo av syra, frukt och kryddighet som ambitiös grüner veltliner kan erbjuda och väljer 76570 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, 119 kr.