hemlagade-rotfruktschips-med-lyxigaste-dippen
Foto: Anette Rosvall

Hemlagade rotfruktschips med lyxigaste dippen

Hemmagjorda chips med rotfrukter och lyxigaste dippen. Smaskens! Gör först dippen och ställ in i kylen under tiden du gör chipsen.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Lyxigaste dippen 

2,5 dl crème fraiche (välj den fetaste sorten)    
25 gram valfri rom (jag använder löjrom)
6 msk fint hackad gräslök
några droppar tryffelolja (går bra utan men detta sätter extra guldkant på dippen)

Till chipsen

500 gram valfria rotfrukter, till exempel jordärtsskocka, rödbetor, potatis, morot, palsternacka 
4 dl neutral olja
flingsalt

Så här gör du

Blanda först ihop ingredienserna till dippen, och låt stå i kylen medan du gör dina rotfruktschips.

Välj helst ekologiska rotfrukter. Skrubba dem ordentligt, skala eventuellt dem innan du skär dem. Skär dem så tunt du kan. Jag använde en mandolin för detta.

Skölj skivorna och låt dem torka ordentligt på en kökshandduk innan du friterar dem. Har du rödbeta med i ditt urval av rotfrukter så kör ner den allra sist i oljan (den färgar nämligen). 

Tag fram ett lock som täcker din kastrull, häll i cirka 10 cm olja och värm den till 135 grader. Har du ingen termometer så gör brödprovet. Dvs lägg en liten bit vitt bröd i oljan, när den blivit gyllene är oljan lagom varm. 

Lägg i några skivor i taget och fritera tills rotsakerna fått färg och är knapriga. Lyft upp chipsen med hålslev, låt dem rinna av, salta och lägg upp på ett fat. TIPS! Sätt inte på fläkten, och ha alltid locket nära. Om det börjar brinna så lägger du på locket direkt och stänger av värmen. Olja som blir för varm ryker, se till att hålla temperaturen.

När chipsen är gyllenfärgade, så ta upp dem ur oljan och lägg dem att torka på en handduk eller hushållspapper. Salta dem och ät dem med Lyxigaste dippen.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET