Högrevsburgare med perfekta pommes
ERNST utvalda från Toscana »
För 4 personer
Högrevsburgare
750 g högrev
1½ tsk salt
olivolja
hamburgerbröd
Pommes
1 kg bakpotatis
olja (att fritera i)
salt
Högrevsburgare
Tärna högreven i ca 2 cm stora kuber. Blanda med salt och låt stå några timmar i kylen. Täck en skärbräda med plastfolie. Be någon om hjälp. Mal köttet med 3-4,5 mm skiva och när färsen kommer ut ur kvarnen, ska din hjälpreda fånga upp den på skärbrädan och försöka hålla köttsträngarna obrutna och parallella. Vira ihop plasten så du får en tjock korv av köttfärs. Dra åt ändarna hårt så färsen packas och låt vila i kylen någon timme.
Skär sedan rullen i fyra skivor, låt plasten vara kvar och hålla ihop hamburgarna. Pensla försiktigt med olja och grilla (utan plast, såklart) på het grill eller stek i panna. Toppa med en god ost om du vill.
Servera med dina favorittillbehör, t. ex majonäs, senap, chilisås, lökringar, sallad, pickles och tomat.
Perfekta pommes
Skala och skär potatisen till pommes frites, 2x2x6 cm stora. Skölj av stärkelsen under rinnande kallt vatten i 5 min. Koka potatisen i 2 liter lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka och ytan börjar gå sönder.
Ta försiktigt upp potatisen och låt kallna och torka i kylen 30-60 minuter.
Fritera sedan i 130° olja. Ta lite i taget och ta upp dem när de precis börjar få färg, ca 5 min. Lägg på gallret igen och ställ in i kylen 30-60 minuter.
Hit kan du förbereda 1-2 dagar i förväg om du vill. Lägg dem då i en burk efter en timme i kylen. Fritera för andra gången i 180° olja tills de får fin färg 7-10 minuter ca. Servera med salt!