hummersoppa
Foto: Anette Rosvall

Hummersoppa

Lyxigt och gott med hummersoppa på egen skaldjursfond. Toppa med hemgjord färskost.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Hummersoppa

1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
4 dl skaldjursfond
ca 4 dl vitt vin
ca 10 dl grädde
hummerkött 
dill

Färskost

cirka 5 dl filmjölk (eller annan syrlig mjölkprodukt som t ex crème fraîche eller gräddfil)
zest från 1 citron
salt efter smak

Så här gör du

Skaldjursfond

Alla fonder jag gör kommer från snuttar av lök, morot, och allehanda grönsaksbitar som annars skulle ha hamnat i soptunnan. Jag samlar dessa snuttar i en fryspåse och när jag har fyllt påsen kokar jag upp dem tillsammans med sparade skaldjursskal som också sparats i en fryspåse. Koka upp allt i den största kastrullen du har och låt stå tills ca fyra deciliter koncentrerad fond kvarstår. Använd direkt eller frys in.

Hummersoppa

Stek löken på medelvärme tills den blir glasad. Tillsätt vitlök och låt gå med ett par minuter. Slå i tomatpuré och låt smakerna gifta sig i pannan några minuter. När lökarna och tomaten blivit bästa vänner häller du i fonden och låter reducera 25 %. Mixa allt fint i en matberedare eller med stavmixer.

Häll i vin och låt koka upp. Häll i hälften av grädden och låt puttra på. Toppa upp med mer grädde, och vin om det behövs, allteftersom soppan reducerar. Strax innan servering så smakar du av med salt efter tycke.

Färskost

Det här är ett ypperligt sätt att ta till vara på fil, crème fraîche eller gräddfil som är nära utgångsdatum eller har gått ut. 
Värm upp fil i en kastrull till ca 50-55 grader under omrörning. Sila av filen genom ostduk eller ren kökshandduk. Låt självrinna en stund, pressa sedan ur laken tills du har den konsistens du önskar. Salta enligt din smak och tillsätt citronzest efter tycke. Arbeta osten med slickepott för att få en lenare munkänsla. Smaka av och lägg i spritspåse.

Servera

Lägg en klick färskost i botten. Häll soppa så det precis täcker osten. Lägg en näve hummerkött ovanpå osten. Toppa med en dillkvist och lite nymalen svartpeppar.