Inlagda päron på tre sätt
Saint John Madeira »
Inlagda päron med lingon
1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
250 gram frysta lingon
6 dl strösocker
8 dl vatten
2 kanelstänger
Inlagda päron med saffran
1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
1 kuvert saffran
6 dl strösocker
8 dl vatten
saft och zest från en halv citron
Mazarinkaka med lingon-päron & kolasås
Mazarinkaka
500 gram mandelmassa
250 gram rumsvarmt smör
0,5 dl ekologiskt rörsocker
4 ägg
1 dl majsmjöl /eller 1 dl mandelmjöl
Lingoninkokta päron
8 dl vatten
4 dl socker
1 dl frysta lingon
1 kanelstång
(skal och saft från 1 apelsin)
6 stycken hårda päron
Chokladkolasås
0,5 dl muskovado sirap (eller mörk sirap)
100 gram mörk choklad
1 dl grädde
2 msk smör
Inlagda päron med lingon
Koka vatten och socker tills sockret smält, häll på lingon och kanel, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. Tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem, efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.
Inlagda päron med saffran
Koka vatten och socker tills sockret smält, på med saffran och citron, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. Tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.
Mazarinkaka med lingon-päron & kolasås
Mazarinkaka
Vispa smöret fluffigt och riv ned mandelmassan grovt i smöret. Blanda ihop till en slät smet med socker, ägg och majsmjöl.
Häll ut smeten i en rund smörad och mjölad springform. Baka av den i 30 minuter i 175 grader. Medan botten svalnar helt så gör du resten.
Lingoninkokta päron
Koka upp en sockerlag på vatten, socker och kryddor, skala päronen, låt dem koka tills de är mjuka och sedan svalna i lagen.
Under tiden blandar du ingredienserna till chokladkolasåsen i en kastrull, vispa ihop och låt den koka tills såsen blir simmig och bubblar med tjocka bubblor.
Servering
Lägg päron på kakan, drizzla såsen över päronet, ät!