inlagda-paron-pa-tre-satt
Foto: Anette Rosvall

Inlagda päron på tre sätt

Så lagar du enkelt med päron. Med lingon, saffran, eller Mazarinkaka & kolasås. Att avnjutas direkt eller i en burk i väntan på bättre tider.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Inlagda päron med lingon

1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
250 gram frysta lingon
6 dl strösocker
8 dl vatten
2 kanelstänger

Inlagda päron med saffran

1,5 - 2 kg skalade päron (hårda)
1 kuvert saffran
6 dl strösocker
8 dl vatten
saft och zest från en halv citron

Mazarinkaka med lingon-päron & kolasås

Mazarinkaka
500 gram mandelmassa
250 gram rumsvarmt smör
0,5 dl ekologiskt rörsocker
4 ägg
1 dl majsmjöl /eller 1 dl mandelmjöl

Lingoninkokta päron
8 dl vatten
4 dl socker
1 dl frysta lingon
1 kanelstång
(skal och saft från 1 apelsin)
6 stycken hårda päron

Chokladkolasås
0,5 dl muskovado sirap (eller mörk sirap)
100 gram mörk choklad
1 dl grädde
2 msk smör

Så här gör du

Inlagda päron med lingon

Koka vatten och socker tills sockret smält, häll på lingon och kanel, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. Tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem, efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.
Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

Inlagda päron med saffran

Koka vatten och socker tills sockret smält, på med saffran och citron, lägg ner päronen och låt det hela koka stilla tills päronen är lagom mjuka. Tiden beror lite på hur stora päron du har men picka lite på dem efter en kvart de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Servera päronen direkt eller lägg dem i en burk i väntan på bättre tider.

Mazarinkaka med lingon-päron & kolasås

Mazarinkaka
Vispa smöret fluffigt och riv ned mandelmassan grovt i smöret. Blanda ihop till en slät smet med socker, ägg och majsmjöl.
Häll ut smeten i en rund smörad och mjölad springform. Baka av den i 30 minuter i 175 grader. Medan botten svalnar helt så gör du resten.

Lingoninkokta päron
Koka upp en sockerlag på vatten, socker och kryddor, skala päronen, låt dem koka tills de är mjuka och sedan svalna i lagen.
Under tiden blandar du ingredienserna till chokladkolasåsen i en kastrull, vispa ihop och låt den koka tills såsen blir simmig och bubblar med tjocka bubblor.

Servering
Lägg päron på kakan, drizzla såsen över päronet, ät!

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET