italienska-vegetariska-kaldolmar-med-tomatsas-och-risotto
Foto: Anette Rosvall

Vegetariska kåldolmar

Njut av italienska smaker med våra svamp- och grönsaksfyllda kåldolmar. Serveras med en rik tomatsås och krämig risotto – gärna tillsammans med ett mousserande vin.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

cirka 12 -15 st dolmar

300 g kål av valfri sort, jag använder savoykål och rödkål

Fyllning

200 gram blandad svamp
3 dl gula svenska linser
1 finhackad zucchini
3 finhackade vitlöksklyftor
150 gram rotselleri
1 stor gula lökar
6 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond 
1 nypa torkad oregano
salt och svartpeppar

Tomatsås

1 burk tomater cirka 400 gram
1 gul lök, hackad
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
4 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk ketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymalen
1 dl chilisås

Risotto med gremolata 

2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
4 dl risottoris
0,5 dl torrt vitt vin
10 dl ljummen buljong
minst 1 dl riven parmesanost
50g smör
salt och peppar

Gremolata 

en näve bladpersilja
skalet och saften från 1 citron
2 vitlöksklyftor, fint hackade 
en skvätt god olivolja

Garnering

Färsk oregano

Så här gör du

Börja med att blanda ihop ingredienserna till tomatsåsen, låt den småputtra medan du färdigställer resten av måltiden. 

Koka linserna och koka även saltat vatten i en stor kastrull. Sedan tar du bort stocken i mitten på kålhuvudet. Plocka av 8-10 fina stora blad på varje kålhuvud. Lägg ner dessa i en kastrull med kokande saltat vatten och förväll dem i några minuter. Plocka upp, och låt dem rinna av ordentligt.

Till fyllningen finhackar du rotselleri, lök, zucchini, svamp och vitlök. Fräs i olja i omgångar tills allt får fin lite gyllene yta. Fyll på med gula linser, tomatpuré och blanda ihop till en röra. Smaksätt sedan med grönsaksfond, oregano, salt och svartpeppar. Behöver röran bli lite fastare använd maizena. Nu är din fyllning klar. 

Smörj en ugnsfast form och lägg sedan drygt 2-4 msk fyllning per kålblad, rulla runt och lägg de små dolmarna tätt, tätt i formen. Blir det fyllning över häll ner den i tomatsåsen, mixa den slät och smaka av med salt och peppar. Häll nu din tomatsås över dolmarna och låt dem sedan gå färdigt i ugnen på 185 grader i cirka 30 minuter.

Risotton lagar du medan du väntar. Värm din grönsaksbuljong, hacka lök och riv parmesanost. Låt lök och vitlök svettas en stund i pannan innan du häller i riset och ser till att det får smak av lök och olja. Häll på vinet, sänk värmen till låg/medel och fyll sedan i lugn takt på med buljongen medan du lika lugnt rör runt i din panna. Till gremolatan, gör en boll utav persiljan. Hacka så fint du kan, riv vitlöken. Till sist river du skalet av citronerna, bara det yttersta gula. Droppa lite olja över härligheten, smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen. Blanda sedan ihop alltihopa till en grön och härligt doftande röra. När risotton är klar, vänder du ner din gremolata i risotton. Smaka av med salt peppar och gärna extra riven parmesan. Servera dolmarna med din risotto, dekorera gärna med färsk oregano. 
 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET