kall-tomatsoppa
Foto: Jennifer Segal

Kall tomatsoppa

En kall och krämig tomatsoppa som passar både till vardag och fest.
Recept: Jennifer Segal
Det här behöver du

6 personer

3 msk olivolja
2 stora gula lökar, grovt hackade
2 medelstora morötter, skalade och skivade 
5 vitlök, skalade och krossade 
2 burkar krossade tomater
4 dl vatten
1/2 - 1 dl apelsinjuice, inte koncentrat
2 msk socker
1-2 tsk salt
1 kruka basilika, spar lite till garnering
1 dl grädde

 

Så här gör du

Värm olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt löken, morötter, vitlök och låt grönsakerna bli mjuka och få lite färg, cirka 15 minuter.
Tillsätt tomater, vatten, apelsinjuice, socker, salt och basilika och koka ihop. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 25 minuter.
Gör soppan slät med hjälp av en stavmixer. Häll sedan på grädden och smaka av med salt och / eller socker vid behov.
Ställ soppan i kylen tills den ska ätas.

Häll upp soppan i skålar och toppa med färsk hackad basilika. Pynt med hela basilikablad om så önskas.

Receptet är hämtat och översatt härifrån.