Kantarellpaj med brie
För fyra personer som varmrätt,
eller åtta personer som förrätt
Pajdeg
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g kylskåpskallt smör i tärningar
2 msk iskallt vatten
Fyllning
300-400 g kantareller
1 rödlök
2 msk smör till stekning
1-2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
150-200 g brie
2 ägg
2 dl mellangrädde
3-4 msk hackad gräslök
Servering
Blandad grönsallad dressad i lite
citronolja och salt
Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.
Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, krydda med salt, peppar och timjan.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i 200° ugn ca 10 min, ta ut och höj värmen till 225°.
Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt gräslöken och häll över det hela.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 min innan du serverar med sallad.