Klassisk grillad sparris
Leth Grüner Veltliner Klassik »
1 knippe grön sparris
4 stänglar vit sparris
vatten och mjölk så det täcker sparrisen
salt
svartpeppar
25 gram smör
1 citron
0,5 dl fint riven parmesanost
6 msk kapris
2 vitlöksklyftor
Börja med att skala de vita stänglarna och lägg dem i en kastrull med vatten, mjölk och salt så det täcker sparrisen. Lägg ner den vita sparrisen när vätskan kokar och låt dem ligga där i cirka 4-6 minuter (det beror lite på hur tjocka de är). Lägg den gröna sparrisen i durkslaget och häll sedan av det kokande vattnet där över. Lägg sparrisarna åt sidan och låt dem svalna lite.
Lägg smör, saft och zest från citronen, fint hackad vitlök och den rivna parmesanosten i en skål. Värm nu olja i en stekpanna, lägg ner kapris och låt den bli friterad. Ta upp kaprisen och lägg den i smörskålen. Vispa alltsammans ordentligt, smaka av med salt och peppar.
Nu är det dags att snabbt fräsa på sparrisen. Dela den vita, om den är tjock, så att alla stänglar har samma tjocklek. Lägg först ner en klick smör i den heta pannan och sedan snabbt ner med sparrisen. Låt dem få smak och färg av smöret. Dra pannan åt sidan, lägg upp sparrisen och klicka över smöret. ÄT!