klassisk-lasagne
Foto: Anette Rosvall

Klassisk lasagne

En klassisk lasagne som blir extra nyttig av de mixade bönorna. Servera den gärna med en smarrig vitkålssallad.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Till 6 personer

Färssås

400 gram blandfärs
150 gram stora vita bönor (på burk eller tetra)
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater eller tomatkross (du väljer det du gillar)
några nypor oregano
salt och svartpeppar

Béchamelsås

3 dl mjölk
3 dl grädde 
150 gram fint riven parmesanost
1 msk smör
2 msk vetemjöl

1 paket lasagneplattor
3 dl stark riven ost
50 gram grovt riven parmesanost
2-3 pkt mozzarellaost
en klick smör
salt och svartpeppar

Så här gör du

Börja med att mixa de vita bönorna, de kommer att fungera som redning av färssåsen. Dessutom är det galet nyttigt med bönor så var snäll och prova! Sedan är det dags att fräsa ingredienserna till köttfärssåsen i omgångar i smör och olja. Börja med tomatpurén som släpper massor av god smak när den får bli varm. Smaksätt den färdiga såsen med oregano, salt och peppar. När du är nöjd med smaken så ställ den åt sidan ett tag. 

Fortsätt med béchamelsåsen. Smält smör i en kastrull, dra av från spisen och rör ner vetemjölet med kraftiga visptag. Fyll nu på i omgångar med grädde och mjölk, vispa till sist ner osten. Det kan få vara bitar kvar, det är bara gott. Smaka av med salt och peppar. 

Nu är det dags att bygga lasagne. Börja med sås i en ugnsfast form och fortsätt sedan varva sås, béchamelsås och färs, det sista lagret ska vara plattor och över det rejält med riven ost. Låt lasagnen gå i ugnen 200 grader i cirka 30 minuter. Men var noga med att titta på förpackningen för att se hur länge just dina lasagneplattor måste vara i ugnen. Servera gärna med en smarrig vitkålssallad. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET