klassisk-pasta-med-lyxig-touch
Foto: Anette Rosvall

Klassisk pasta med lyxig touch

Pasta vongole är en italiensk klassiker – där pastan serveras med hjärtmusslor, lök, vitlök och tomat.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

6 portioner 

Du behöver

500 gram linguinipasta, helst färsk
En näve grovriven parmesanost

Buljongen

1 kg hjärtmusslor (helst!)
3 dl vitt vin
3 vitlöksklyftor, hela
En kruka persilja, bara stjälkarna
Grovmalen svartpeppar

Tomatsåsen

5 tomater, hackade
10 vitlöksklyftor, finhackade
1 hel färsk chili, finhackad (med kärnor om du tål hårdare tag, annars utan kärnor)
Olivolja
Salt
1 gnutta socker
1 msk smör
1 kruka persilja (inga stjälkar)

Så här gör du

Nu börjar du med själva musslorna min vän. Kolla att musslorna är stängda, de som är öppna slänger du, bye, bye. Borsta dem rena under rinnande vatten. Nu får du börja laga mat – äntligen! Fram med en rejäl kastrull, ner med allt till buljongen, utom själva musslorna. 

Låt det hela koka upp och sätt det sedan på sjudning. 

Nu när det sjuder häller du ner musslorna och låter dem gotta sig i ca 5 minuter, tills de alla har öppnat sig och sagt god dag. Nu silar du av all buljong och sparar (!) den, ställ den åt sidan en stund. Musslorna låter du ligga kvar i kastrullen.

Dags för själva tomatsåsen! Ner med olja, vitlök och chili i kastrullen. Fräs runt en liten stund, tills det doftar himmelskt. Nu kan du ösa ner resten (dock ej persiljan), späd nu på med din silade buljong. Nu får tomater och buljong koka ihop sig en kvart ungefär. Smaka av då och då. Kanske mer buljong eller salt? Ös på bara! Såsen ska inte vara tjock, utan ganska tunn. Men smakrik! Så snåla inte på smakerna.

Under tiden kokar du upp pastan. När allt är klart, så häller du ner pasta och musslor i tomatsåsen, rör om, smakar av en sista gång. Perfekt! Ös nu på med parmesan och persilja och tacka våra övre makter för maten (eller dig själv).

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET