kramig-kanelkaka-till-dessert
Foto: Anette Rosvall

Krämig kanelkaka till dessert

Frasig på toppen, men krämig inuti – den här kakan brukar snabbt bli en favorit bland gästerna, både höst som vinter.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

10 bitar

Kanelkaka

225 gram smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 dl råsocker
4 st ägg, rumstempererade, ekologiska
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl Crème Fraiche

Fyllning och topping

4 stycken äpplen, skalade i bitar
½ dl strösocker
½ dl kanel

Så här gör du

Börja med att sätta ugnen på 180 grader, samt smöra en springform som är cirka 20 cm i diameter. Vispa sedan smör och socker fluffigt och vitt, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa som en tok.

Sikta mjölet med bakpulver och ställ det åt sidan. Nu skall crème fraiche och mjöl vändas ned i smörfluffet. Var noga med att röra ända ned i botten så att allt blandas ordentligt. 

Det här blir en tjock smet som du ”lägger” ned i en smord sockerkaksform. Blanda äpplen med hälften av strösocker och kanel. Lägg ner hälften av smeten i din form, ner med äppelblandningen. Lägg sedan resten av smeten över och strö resterande socker och kanel över som ett lock.

Nu ska kakan gå i ugnen i ungefär 30- 40 minuter (tänk på att varje ugn har sin tid). Stick kakan med en sticka, den skall vara fuktig men inte kladdig. Kanelsockret skall ha bildat en frasig yta på toppen där här är nästan som Crème brûlée äppelkake-kusin.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET