kreolsk-gryta
Foto: Anette Rosvall

Kreolsk gryta

En klassisk höstgryta med ljuvliga dofter och smaker från de amerikanska sydstaterna. I grytan samsas kött, korv, paprika, syltlök och cornichons.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

4 personer 

500 gram fläskfilé
250 gram kryddig korv 
3 stycken paprikor 
1 stor gul lök, finhackad
1 liten burk syltlök
3 vitlöksklyftor 
1 dl cornichoner, hackade 
1 dl oliver 
5 dl vispgrädde 
4 msk kalvfond 
0,25 dl vatten

smaksätt med salt, peppar och strö hackad persilja över. 

Så här gör du

Dela och putsa fläskfilén och skär korven i bitar och bryn båda i olja tills det får fin färg. Ner med lök, vitlök och paprika och stek dem medgörliga.

Häll i vatten och fond och vispa ur pannan. Låt det hela få ett uppkok och fyll på med resterande ingredienser.

Låt puttra i cirka 10 minuter, smaka av och servera sedan med ris, matvete eller pressad potatis. 
 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET