krispigt-rostad-jordartskocka-med-smetana-syrad-lok-och-rom
Foto: Anette Rosvall

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom

Jag är väldigt förtjust i jordärtskockor och brukar servera dem antingen som soppa eller puré. Men ett ypperligt sätt att tillaga de små skockorna är det här. De blir rostade krispiga på ytan och alldeles mjuka och vänliga inuti. Passar utmärkt som tilltugg till ett glas bubbel!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Räcker till 12 munsbitar

12 stycken ekologiska jordärtskockor
1,2 dl smetana
120 gram rom (löjrom, iransk kaviar, rysk kaviar eller tångrom du väljer)

en liten klick smör
en liten skvätt olja
salt och peppar

2 stycken rödlökar
1-2-3 lag (3 delar vatten - 2 delar ättika - 1 del socker)

samt eventuellt något litet tjusigt grönt att dekorera med.

Så här gör du

Gör så här: Börja med att göra rent jordärtskockorna under ljummet vatten. Skrapa och borsta skalet ordentligt, de ska nämligen ätas med skal och allt så var noga! Smält smör, och en skvätt olja i en stekpanna, dela skockorna på hälften och lägg dem med snittsidan nedåt stekpannan. Ge dem först lite yta och sedan skjuts in med hela pannan i ugnen på 180 grader i cirka 40 minuter. Ta ut pannan och vänd på skockorna. Akta tassarna, de är varma, salta och peppra ytan och ställ in pannan igen i cirka 30 minuter. Du vill ha en gyllene yta på dina skockor. Men de skall vara helt mjuka inuti, stick dem med en potatissticka och känn efter så de har rätt konsistens.

Under tiden du väntar så kokar du upp en 1-2-3-lag och skivar din rödlök så tunt du bara kan. Använd gärna en mandolín. Lägg löken i en skål. När lagen är färdig och allt socker smält så häller du lagen över löken och låter den stå och dra.

När skockorna är klara låter du dem svalna en smula, sedan dekorerar varje halva med en liten klick smetana, en liten klick löjrom och lite syrad lök. Gärna något litet grönt, tjusigt som dekoration på också.