kyckling-med-skummad-dragongradde
Foto: Anette Rosvall

Kyckling med skummad dragongrädde

Kyckling med skummad dragongrädde, primörer med tryffel – MUMS! Kycklingen sitter ju som en smäck i vår när alla primörer börjar dyka upp.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Dragongrädde

2 ½ dl vispgrädde
½ dl mjölk (röd) 
dragon, färsk på kvist

Kycklingen

En hel kyckling, välartad och skönt uppfödd
1 hel vitlök
2 gula lökar 
2 msk kycklingfond
lite tryffelolja
smör, salt och peppar

Primörer, kokta och grillade

Till exempel:
4 stycken vita sparrisar, delade på längden
ett knippe sticklök
4 stycken späda majorovor
8 små jordärtsskockor i halvor
6 små fina potatisar

Du behöver även, smör, olja, salt och peppar.

Så här gör du

Börja med dragongrädden, blanda grädde, mjölk och dragon i en kastrull, koka försiktigt ner till hälften på låg värme, och smaka sedan av med salt. Låt stå tills precis innan servering, då du skummar upp såsen rejält med en mixerstav. Det skall nästan se ut som cappucinoskum!

Sedan hoppar vi vidare till kycklingen, sätt ugnen på 200 grader, smörj in kycklingen i smör och olja, och salt och peppar. Dela lök och vitlök över magen och lägg dem på samma fat som kycklingen. Kör detta sedan i cirka 40-60 minuter i ugnen. Om du vill vara helt säker på att din kyckling är klar, så sticker du den i låret, om saften som rinner ut är klar (och inte grumlig eller rosa) så är din kyckling färdigstekt. Tag då bort den ifrån ugnsfaten, lägg den åt sidan, eventuellt under lite aluminumfolie så håller den sig ljummen medan du fixar resten av måltiden.

Lyft bort löken ur fatet skala bort de torra skalen och mixa lökköttet till en slät smet och lägg den i ugnsfatet. Vispa nu ur ugnsfatet med 8 dl vatten, och voila, du har en väldigt god skysås. Poppa upp den lite med 2 msk kycklingfond, lite tryffelolja och smaka av med salt, peppar och en matsked smör. Håll varm tills servering.

Fixa även primörerna, skala och rensa dem försiktigt, dela den vita sparrisen om den är tjock. Grilla sparrisen och sticklöken i en grillpanna eller grill så den får snygga ränder. Koka majrova, potatis och jordärtsskocka i väl saltat vatten. De skall vara mjuka men ha tuggmotstånd kvar. Prova fastheten med en sticka. 

När primörerna och kycklingen är perfekt tillagade så är det dags att lägga upp härligheten. Börja med den blanka tryffel- och lökskyn som en spegel på tallriken, dela sedan upp primörer och kyckling i rättvisa delar, häll den skummade dragongrädden över. Dekorera gärna med något fräscht och grönt.

Smaklig spis!