Tilltugg till mousserande
Ädelostostrulle med balsamico, fikon och valnötter
200 gram ädelost (utan kant)
100 gram naturell färskost
zest från 1 citron
1 msk hackad timjan
1 dl hackade valnötter
några matskedar balsamico
Rödbetsrårakor med kaviar, smetana
och picklad silverlök, ca 25 st
- Rödbetsrårakor
2 stora potatisar
1 stor rödbeta
1 ägg
salt
- Picklad silverlök
2 tunt skivade silverlökar
1 dl vatten
0,5 dl ättika
0,25 dl socker
Ostfyllda gougers med citrondoftande honung, ca 30 st
- Ostfyllda gougers
2,25 dl vatten
125 gram smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk senapspulver
2,5-3 dl vetemjöl (beroende på hur fuktig eller torr din ost är)
200 gram färskost
200 gram riven vällagrad ost
4 stora ägg
- Tryffeldoftande honung
2 dl honung
några droppar tryffelolja
Ädelostostrulle med balsamico, fikon och valnötter
Mixa ädelosten med färskost, smaka av med salt och peppar och rulla ihop en korv av ostmassan. Låt den ligga i kylen i minst 1 timme eller helst över natten.
Innan servering dekorerar du den med fikon, färsk timjan, ätbara blommor och hackade valnötter. Servera på mörkt bröd.
Rödbetsrårakor med kaviar, smetana och picklad silverlök
- Rödbetsrårakor
Skala rotsakerna och riv fint, vispa upp ägget med salt och vänd ner rivet där i.
- Picklad silverlök
Koka upp de flytande ingredienserna och lägg ner tunna skivor silverlök i spadet. Lägg i en fin burk och låt svalna.
Servera med det din plånbok tillåter, t ex iransk kaviar, störrom eller svart tångkaviar. Toppa gärna med en liten dillvippa!
Ostfyllda gougers med citrondoftande honung
- Ostfyllda gougers
Gougeres är petit chouxernas salta kusin som för det mesta är fyllda eller gjorda med någon sorts ost. I detta fall blandade jag ner getost och västerbottensost i smeten. De små godingarna fick dessutom sällskap av en förunderligt god honung. Brödet, den syrliga getosten och den lite blommig sötman från honungen… det sitter som en smäck tillsammans med ett mousserande vin.
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Sedan ställer du en kastrull på spisen, och föser ner vatten och smör. När smöret smält och vätskan kokar drar du av vattnet och häller ner vetemjöl, senapspulver och salt. Rör/vispa för kung och fosterland – jag brukar hälla ner den varma smeten i min assistent då går det bättre. Ju mer du vispar desto fluffigare och plufsigare blir dina färdiga gourgères.
Nu skall äggen ner i smeten, ett i taget, vispa ordentligt mellan varven. Till sist blandar du ner den rivna osten och färskosten i smulor. Vispa igen tills du har en fluffig och väl blandad smet.
Häll upp i spritspåse och spritsa cirka 30 kluttar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt sedan gå i ugnen i cirka 5 minuter för att få färg, sänk sen ugnsvärmen till 175 och baka av i ytterligare cirka 15-20 minuter. Håll ett getöga på puffarna så att de inte blir brända.
När de är klara tar du ut dem och ringlar försiktigt och tunt över honungen. Ät dem gärna ljumna!
- Tryffeldoftande honung
Värm honungen på låg värme i en kastrull, när den blivit flytande så droppar du ner lite tryffelolja och låter den svalna lite granna. Dekorera gärna med någon fin ört!