Lammgryta med tomat-couscous
400 gram lammfilé i bitar
Marinad
1 gul lök, riven
4 vitlöksklyftor, pressade
4 cm riven färsk ingefära
0,5 dl citronjuice
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk garam masala
2 tsk salt
Såsen
0,5 dl fet yoghurt
1 gul lök, finhackad
3 tsk socker
3 nypor gurkmeja
1 tsk vitpeppar
1 citron, saft och skal
0,5 dl neutral olja
60 gram smör
1,5 dl grädde
0,5 dl passerade tomater
2 vitlöksklyftor
2 cm riven färsk ingefära
1 msk malen koriander
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
Tomat-couscous
1 gul lök
50 gram soltorkade tomater, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
300 gram passerade tomater
500 gram couscous
1 rejäl näve svarta oliver
1 citron, saften av
4 msk grönsaksbuljong
2 msk olivolja
4 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk smör
salt och peppar
Marinad
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg köttet där, helst i kylen över natten.
Lammgryta
Stek på köttbitarna så de får färg och fortsätt sedan med såsen.
Mixa yoghurt, lök och alla kryddorna tillsammans med oljan till en slät röra. Ner i grytan där du stekt köttet. Ja och sedan är det bara att ösa ner resten av ingredienserna och låta allt småputtra tills köttet är färdigt.
Tomat-couscous
Fräs lök, vitlök och tomatpuré i oljan. Tillsätt all vätska och låt det bli riktigt varmt. Dra grytan av värmen och häll ner couscous och oliver. Rör om, låt svälla i cirka 5 minuter under lock. Innan servering klickar du i smöret.
Servera lammgrytan med tomatcouscous, yoghurt, bröd och en fräsch sallad.