lammgryta-med-tomat-couscous
Foto: Anette Rosvall

Lammgryta med tomat-couscous

Koriander, spiskummin och garam masala sätter smak på denna härliga gryta.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

400 gram lammfilé i bitar

Marinad

1 gul lök, riven 
4 vitlöksklyftor, pressade
4 cm riven färsk ingefära
0,5 dl citronjuice
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin 
1 msk garam masala 
2 tsk salt

Såsen

0,5 dl fet yoghurt 
1 gul lök, finhackad
3 tsk socker
3 nypor gurkmeja
1 tsk vitpeppar
1 citron, saft och skal 
0,5 dl neutral olja 
60 gram smör
1,5 dl grädde 
0,5 dl passerade tomater
2 vitlöksklyftor 
2 cm riven färsk ingefära 
1 msk malen koriander 
1 msk garam masala 
2 msk tomatpuré 

Tomat-couscous

1 gul lök 
50 gram soltorkade tomater, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
300 gram passerade tomater 
500 gram couscous
1 rejäl näve svarta oliver 
1 citron, saften av 
4 msk grönsaksbuljong 
2 msk olivolja
4 dl vatten
1 dl vitt vin 
2 msk smör
salt och peppar 

Så här gör du

Marinad

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg köttet där, helst i kylen över natten.

Lammgryta

Stek på köttbitarna så de får färg och fortsätt sedan med såsen.

Mixa yoghurt, lök och alla kryddorna tillsammans med oljan till en slät röra. Ner i grytan där du stekt köttet. Ja och sedan är det bara att ösa ner resten av ingredienserna och låta allt småputtra tills köttet är färdigt.

Tomat-couscous

Fräs lök, vitlök och tomatpuré i oljan. Tillsätt all vätska och låt det bli riktigt varmt. Dra grytan av värmen och häll ner couscous och oliver. Rör om, låt svälla i cirka 5 minuter under lock. Innan servering klickar du i smöret. 

Servera lammgrytan med tomatcouscous, yoghurt, bröd och en fräsch sallad. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET