Foto: Anette Rosvall
lammgryta-med-tomat-couscous

Lammgryta med tomat-couscous

Koriander, spiskummin och garam masala sätter smak på denna härliga gryta.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

400 gram lammfilé i bitar

Marinad

1 gul lök, riven 
4 vitlöksklyftor, pressade
4 cm riven färsk ingefära
0,5 dl citronjuice
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin 
1 msk garam masala 
2 tsk salt

Såsen

0,5 dl fet yoghurt 
1 gul lök, finhackad
3 tsk socker
3 nypor gurkmeja
1 tsk vitpeppar
1 citron, saft och skal 
0,5 dl neutral olja 
60 gram smör
1,5 dl grädde 
0,5 dl passerade tomater
2 vitlöksklyftor 
2 cm riven färsk ingefära 
1 msk malen koriander 
1 msk garam masala 
2 msk tomatpuré 

Tomat-couscous

1 gul lök 
50 gram soltorkade tomater, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
300 gram passerade tomater 
500 gram couscous
1 rejäl näve svarta oliver 
1 citron, saften av 
4 msk grönsaksbuljong 
2 msk olivolja
4 dl vatten
1 dl vitt vin 
2 msk smör
salt och peppar 

Så här gör du

Marinad

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg köttet där, helst i kylen över natten.

Lammgryta

Stek på köttbitarna så de får färg och fortsätt sedan med såsen.

Mixa yoghurt, lök och alla kryddorna tillsammans med oljan till en slät röra. Ner i grytan där du stekt köttet. Ja och sedan är det bara att ösa ner resten av ingredienserna och låta allt småputtra tills köttet är färdigt.

Tomat-couscous

Fräs lök, vitlök och tomatpuré i oljan. Tillsätt all vätska och låt det bli riktigt varmt. Dra grytan av värmen och häll ner couscous och oliver. Rör om, låt svälla i cirka 5 minuter under lock. Innan servering klickar du i smöret. 

Servera lammgrytan med tomatcouscous, yoghurt, bröd och en fräsch sallad. 

Vintips

Bolla Le Poiane Ripasso
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.