laxsallad-med-jordgubbar-och-god-dressing
Foto: Anette Rosvall

Laxsallad med jordgubbar och god dressing

Njut av en laxsallad som doftar sommar. Med fördel serveras Anettes laxsallad i bersån eller på annan uteplats, lika god året om men absolut bäst på sommarhalvåret.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

800 gram kallrökt lax

Fänkål- jordgubbs- och citronsallad

2 fänkålsstånd tunt skivad (helst skivad med mandolin)
2 små milda lök – jag använde silverlök, tunt skivad (helst med mandolin)
200 gram jordgubbar i bitar
100 gram sockerärtor, skivade i tunna skivor 
400 gram grönsallad 

Dressing 

1 citron (zest och saft)
6 msk neutral olja
4 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, fint hackad
4 msk fet yoghurt eller crème fraiche 
Salt och svartpeppar från kvarnen
Eventuellt lite fint hackad färsk dragon 

Till dekor

Rädisor
Krasse 
 

 

Så här gör du

Fänkål- jordgubbs- och citronsallad

Börja med att göra i ordning alla grönsaker, blanda ihop dem på ett stort fat. Dela laxen över alltsammans och ringla till sist dressingen över.

Dekorera eventuellt med tunt hyvlade rädisor och klippt krasse eller något annat grönt och fint. 

Dressing 

Mixa alla ingredienser till en slät dressing, smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med vatten om dressingen blir för tjock.