Laxtårta de lux
Smörgåstårta de lux
Cirka 8 personer
Botten:
200 gram osötade kex
75 gram smör
1 knippa persilja
Fyllning:
300 gram varmrökt lax
3 finhackade silverlökar
2 dl gräddfil
Nymalen vitpeppar
3 dl crème fraiche
4 gelatinblad
Basilikaolja:
1 kruka basilika
3 dl god olivolja
Rivet skal från en citron
En nypa socker
Salt och svartpeppar
Garnering:
Finklippt dill
Valfria skaldjur, rom och
eventuellt ätbara blommor
Botten:
Börja med att mixa kexen tillsammans med persiljan. Under tiden smälter du smöret. Blanda de tu och tryck sedan ut massan i en form med löstagbar kant (cirka 24 cm).
Fyllning:
Smula ner laxen i en bunke och blanda med hälften av löken, gräddfil, vitpeppar och 2 dl crème fraiche till en god röra. Blötlägg gelantinbladen i cirka 5 minuter. Krama ur vattnet och lägg dem sedan i en kastrull med 1 dl crème fraiche. Smält gelantinen och häll sedan ner den i laxblandningen. Häll smeten i formen med din kexbotten. Plasta in och låt tårtan stå i kylen i minst ett par timmar så att fyllningen stelnar innan servering.
Basilikaolja:
Under tiden gör du basilikaoljan genom att mixa alla ingredienser.
Innan servering tar du fram tårtan och dekorerar med resten av den finhackade löken, dill, skaldjur och eventuellt ätbara blommor, rippla till sist över basilikaoljan.