laxtarta-de-lux
Foto: Anette Rosvall

Laxtårta de lux

Vacker som en dag, lätt att göra och obeskrivligt god. Det här är en lyxigare variant på Görans laxtårta som jag gjort sedan länge! Den passar utmärkt till fest och kalas, bra vare sig det är påsk, jul eller midsommar. Jag har bjudit på den massor av gånger och den blir alltid lika uppskattad. Den är galet smarrig och faktiskt lika vacker.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Smörgåstårta de lux
Cirka 8 personer

Botten:

200 gram osötade kex
75 gram smör
1 knippa persilja

Fyllning:

300 gram varmrökt lax
3 finhackade silverlökar
2 dl gräddfil
Nymalen vitpeppar
3 dl crème fraiche
4 gelatinblad

Basilikaolja:

1 kruka basilika
3 dl god olivolja
Rivet skal från en citron
En nypa socker
Salt och svartpeppar

Garnering:

Finklippt dill
Valfria skaldjur, rom och 
eventuellt ätbara blommor

Så här gör du

Botten:

Börja med att mixa kexen tillsammans med persiljan. Under tiden smälter du smöret. Blanda de tu och tryck sedan ut massan i en form med löstagbar kant (cirka 24 cm).

Fyllning:

Smula ner laxen i en bunke och blanda med hälften av löken, gräddfil, vitpeppar och 2 dl crème fraiche till en god röra. Blötlägg gelantinbladen i cirka 5 minuter. Krama ur vattnet och lägg dem sedan i en kastrull med 1 dl crème fraiche. Smält gelantinen och häll sedan ner den i laxblandningen. Häll smeten i formen med din kexbotten. Plasta in och låt tårtan stå i kylen i minst ett par timmar så att fyllningen stelnar innan servering. 

Basilikaolja:

Under tiden gör du basilikaoljan genom att mixa alla ingredienser.

Innan servering tar du fram tårtan och dekorerar med resten av den finhackade löken, dill, skaldjur och eventuellt ätbara blommor, rippla till sist över basilikaoljan.
 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET