
Lobsterrolls på brioche
Brioche
7 dl vetemjöl
0,5 dl socker
5 ägg, kalla
12,5 gram jäst
2 tsk salt
300 gram osaltat smör, rumsvarmt ägg till pensling
Lyxig skaldjurssallad
1 st purjolök, det vita
2 st vitlöksklyftor, fint hackade
0,5 avokado
1 st hummer skalad och delad i småbitar (går bra med räkor eller andra skaldjur också)
0,5 dl majonnäs
2 nypor rökt paprikapulver
0,5 citron, skal och saft salt och svartpeppar från kvarnen
Till servering
grönsallad, krispig och strimlad örter och en citronskiva till dekoration
Rör ihop mjöl, socker och ägg till en grynig smet, smula jästen på toppen, plasta in bunken och låt den vila i minst 1 timme. När degen vilat klart låter du din köksassistent jobba ihop smeten till en slät men lös deg. Låt den arbeta länge tills du ser att glutentrådar bildats. Nu är det dags att tillsätta salt och smör i tre omgångar. Låt assistenten bearbeta degen mellan gångerna.
Degen kommer nu att vara jättekladdig men tillsätt inget mjöl. Låt assistenten jobba länge igen tills glutentrådar bildas. Ju längre assistenten får knåda din deg desto bättre blir slutresultatet. Det ska bli en sidenblank, smidig, fet och kladdig deg.
Ut med degen på bakbord och dela den i 14 delar, lägg dessa i små minibrödformar och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader och pensla sedan bröden med uppvispat ägg. Grädda dina bröd i cirka 20 minuter. När de är klara ska de ha en innertemperatur på 96 grader. Ta ut och låt svalna.
Under tiden kan du göra din hummersallad så här. Skölj och hacka den vita delen av purjolöken fint, finhacka även vitlök och avokado. Blanda ihop alla ingredienser till salladen och smaka av med salt, svartpeppar och citron.
Till servering delar du på bröden och smörsteker dem på medelhög värme. De ska bli frasiga, ljumna och smörstinna så snåla inte med smöret är du snäll. Klutta på hummersalladen och servera med krispig sallad och dekorera med persilja. Njut!