Lyxig köttbit serverad med klyftpotatis
Saint Cosme Côtes-du-Rhône »
Lyxig köttbit
Köttet väljer du efter egen smak. Fråga i charkdisken efter lämplig bit och mängd. Till finmiddagen t ex en saftig entrecôte eller hängmörad biff.
Bearnaise
1 kruka färsk dragon
2 msk torkad dragon
2 äggulor
4 msk dragonvinäger (eller rödvinsvinäger)
en finhackad schalottenlök
400 gram smör (smält) (räkna 200 gram per äggula)
salt och peppar
Choronsås
(en tomatbaserad bearnaisesås)
1 kruka färsk dragon
2 msk torkad dragon
2 äggulor
4 msk tomatpuré
4 msk dragonvinäger (eller rödvinsvinäger)
en finhackad schalottenlök
400 gram smör (smält) (räkna 200 gram per äggula)
salt och peppar
Lyxig köttbit
För att tillaga nötköttet, börja med att sätta ugnen på 175 grader. Låt ditt kött ligga framme tills det är rumstempererat. Värm en panna med olja på medelvärme tills det börjar ryka. Lägg i ditt kött och låt det få en fin stekyta runtom. Nu är det dags för en klick smör i pannan. Ös nu köttet med det smälta lätt brynta smöret, det ger god smak.
Ställ sedan in köttet med stektermometer insatt närmast benet. Låt köttet gå upp till 52-54 grader, ta ut det från ugnen och låt det vila medan du fixar tillbehören. Salta och peppra innan du serverar.
Bearnaise
Smält smöret i en kastrull. I en annan kastrull kokar du ner vinäger tillsammans med hackad dragon och schalottenlök tills hälften är kvar. Dra kastrullen av plattan och låt vätskan svalna en smula.
Ta fram grejor till ett vattenbad, en kastrull med kokande vatten och en skål som täcker kastrullen.
Sila nu ner vinägern i skålen tillsammans med äggulorna och vispa skummigt.
Sedan ska det smälta smöret ner i äggblandningen i en tunn stråle medan du vispar ordentligt.
När såsen är tjock är det dags att smaksätta den med salt, peppar och färsk hackad dragon. Servera genast!
Choronsås
Smält smöret i en kastrull. I en annan kastrull kokar du ner vinäger tillsammans med hackad dragon och schalottenlök tills hälften är kvar dra kastrullen av plattan och låt vätskan svalna en smula.
Ta fram grejor till ett vattenbad, en kastrull med kokande vatten och en skål som täcker kastrullen.
Sila nu ner vinägern i en skål tillsammans med tomatpuré och äggulorna. Vispa tjockt och skummigt.
Sedan ska det smälta smöret ner i äggblandningen under omrörning i en tunn stråle medan du vispar ordentligt.
När såsen är tjock är det dags att smaksätta den med salt och peppar. Servera genast!