Foto: Anette Rosvall
lyxig-kottbit-serverad-med-klyftpotatis

Lyxig köttbit serverad med klyftpotatis

Här bjuder vi på ett recept som inspiration till en lyxigare måltid och två olika såser att välja mellan. Såserna bygger på samma recept men har olika smaksättning så du kan spara på kraften och bara vispa en gång.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Lyxig köttbit 
Köttet väljer du efter egen smak. Fråga i charkdisken efter lämplig bit och mängd. Till finmiddagen t ex en saftig entrecôte eller hängmörad biff.

Bearnaise
1 kruka färsk dragon 
2 msk torkad dragon
2 äggulor 
4 msk dragonvinäger (eller rödvinsvinäger)
en finhackad schalottenlök
400 gram smör (smält) (räkna 200 gram per äggula)
salt och peppar

Choronsås (en tomatbaserad bearnaisesås)
1 kruka färsk dragon 
2 msk torkad dragon
2 äggulor
4 msk tomatpuré
4 msk dragonvinäger (eller rödvinsvinäger)
en finhackad schalottenlök
400 gram smör (smält) (räkna 200 gram per äggula)
salt och peppar

Så här gör du

Lyxig köttbit
För att tillaga nötköttet, börja med att sätta ugnen på 175 grader. Låt ditt kött ligga framme tills det är rumstempererat. Värm en panna med olja på medelvärme tills det börjar ryka. Lägg i ditt kött och låt det få en fin stekyta runtom. Nu är det dags för en klick smör i pannan. Ös nu köttet med det smälta lätt brynta smöret, det ger god smak. 

Ställ sedan in köttet med stektermometer insatt närmast benet. Låt köttet gå upp till 52-54 grader, ta ut det från ugnen och låt det vila medan du fixar tillbehören. Salta och peppra innan du serverar. 

Bearnaise

  1. Smält smöret i en kastrull. I en annan kastrull kokar du ner vinäger tillsammans med hackad dragon och schalottenlök tills hälften är kvar. Dra kastrullen av plattan och låt vätskan svalna en smula. 
  2. Ta fram grejor till ett vattenbad, en kastrull med kokande vatten och en skål som täcker kastrullen.
  3. Sila nu ner vinägern i skålen tillsammans med äggulorna och vispa skummigt. 
  4. Sedan ska det smälta smöret ner i äggblandningen i en tunn stråle medan du vispar ordentligt. 
  5. När såsen är tjock är det dags att smaksätta den med salt, peppar och färsk hackad dragon. Servera genast! 

Choronsås

  1. Smält smöret i en kastrull. I en annan kastrull kokar du ner vinäger tillsammans med hackad dragon och schalottenlök tills hälften är kvar dra kastrullen av plattan och låt vätskan svalna en smula.
  2. Ta fram grejor till ett vattenbad, en kastrull med kokande vatten och en skål som täcker kastrullen. 
  3. Sila nu ner vinägern i en skål tillsammans med tomatpuré och äggulorna. Vispa tjockt och skummigt.
  4. Sedan ska det smälta smöret ner i äggblandningen under omrörning i en tunn stråle medan du vispar ordentligt. 
  5. När såsen är tjock är det dags att smaksätta den med salt och peppar. Servera genast!

Vintips

Bolla Le Poiane Ripasso
Läs mer
Saint Cosme Côtes-du-Rhône
Läs mer
Bolla Le Poiane Amarone
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.