modern-variation-pa-kalkon-och-en-trestegsraket
Foto: Anette Rosvall

Modern variation på kalkon – och en trestegsraket

Smakrika nudlar, helstekt kalkon med libanesisk touch, timjandoftande pasta eller kanske en pokébowl - den här gången bjuder vi på inspiration som både mättar och är hälsosam. Serveras med fördel med något gott i glaset.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Laksa med nudlar och kalkon
(går också att tillaga med lax och räkor) 
6 personer

2 burkar kokosgrädde
250 gram nudlar (jag valde Udonnudlar) 
4 tsk röd currypasta 
2 tsk ljus soya 
2 vitlöksklyftor, hackade
4 cm färsk ingefära, riven
2-4 gröna chilifrukter, fint hackade (du väljer hur många) 
1 knippe salladslök, hackad
2 skalade morötter, tunt skivade (julienne)
2 msk jordnötssmör
1 lime, saften av 
300 gram kalkonkött
200 gram kalkonkött (eller 200 gram laxfilé eller lika mycket wanamasiräkor)
1 kruka färsk koriander, hackad
Till servering: chiliolja


Helstekt kalkon med smak från mellanöstern
6-8 personer

1 kalkon (cirka 4 kg)
4 citroner, zest och saft 
2 stora gula lökar, delade i klyftor 
2 dl vitt vin 
100 gram smör 
6 stycken vitlöksklyftor
Minst 2 nypor chiliflakes
1 näve russin
Salt och svartpeppar från kvarnen

- Tabouleh på libanesisk pärlcouscous

3 dl kokt pärlcouscous
10 färska myntablad
En rejäl knippe bladpersilja
1 grön gurka
2 stycken tomater
1 stor rödlök
2 stycken inlagda paprikafiléer på burk
Saften av 1 citron
0,5 olivolja
Salt och svartpeppar från kvarnen

- Libanesisk vitlökscreme eller Creme al Thoum 

6 st rostade vitlöksklyftor
1 äggvita
2 msk saft av en grillad citron
2-3 dl rapsolja
Salta efter smak

- Hummus på rostade morötter 

500 gram morötter
Salt
1 förpackning kikärtor (cirka 350 gram)
0,5 dl neutral olja
2 vitlöksklyftor
2 - 4 msk citronsaft
2-4 msk tahini
0,2 tsk gurkmeja
En nypa spiskummin


Pasta på kalkonrester med spenat, bacon och timjan

6 port pasta, jag valde tortellini (ostfylld)
1 stor gul lök
Ca 400 g kalkonkött
100 g bacon, knaperstekt 
Smör att steka i
Salt och peppar
3 dl grädde 
4 msk dijonsenap
1/2 tsk timjan
250 g bladspenat 


Poké Bowl 

- Riset

4 portioner rundkornigt ris, jag använde sushiris (finns i välsorterade butiker) 
2 msk mirin (finns i välsorterade butiker)

- Asiatisk gurka

1 gurka
1 nypa chiliflakes
2 msk riven färsk ingefära
2 msk risvinäger 
1 tsk strösocker
1 tsk sesamolja

- Picklad rödkål

250 gram rödkål
2 stycken citroner, saft och skal
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar 

Så här gör du

Laksa med nudlar och kalkon

Ta fram en rejäl kastrull och börja med att hetta upp en skvätt olja.
Ner med currypastan tills det doftar ljuvligt, sen ner med den hackade salladslöken, chilin, vitlöken och ingefäran. Låt alltsammans bli mjukt i oljan och häll sedan ner kokosgrädden och jordnötssmör.
Låt koka upp och sänk sedan värmen medan du försiktigt sänker ner de tunt skivade morötterna, äggnudlarna och den fint hackade koriandern, droppa gärna lite chiliolja över alltsammans. 


Helstekt kalkon med smak från mellanöstern 

En klassiker är en hel tillagad kalkon. Här har jag gjort en variant med smaker från mellanöstern. Vad sägs om pärlcouscous, hummus på grillade morötter samt en vitlöksmajonnäs – jag säger mums!

Kalkonen tar ganska lång tid att tillaga i ugnen så börja med den.
Fyll kalkonen med 1 citron, 2 gula lökar, russin och 3 vitlöksklyftor. Lägg fågeln på ett ugnsgaller, placera sedan hela baletten på en ugnsplåt med kant.
Sedan blandar du smöret med citronzest- och saft från 1 citron, 3 vitlöksklyftor, chiliflakes, salt och svartpeppar. Tryck nu in smöret under skinnet på bröst, ben och kleta tillsist resten över fågeln. Skär den sista citronen i tunna skivor och bind upp fågeln med hushållssnöre. Tryck in skivorna under snöret och häll en vinskvätt i ugnsplåten.
Baka sedan i ugnen på 175 grader. Det tar 30 minuter per kilo kalkon. När köttet är cirka 68-70 grader innertemperatur är den klar och du låter den vila i folie medan du tillagar tillbehören. 

- Tabouleh på libanesisk pärlcouscous

Gör taboulehn på detta vis, koka upp couscousen enligt förpackningen och låt den ligga och rinna av medan du förbereder resten av ingredienserna. Skala och finhacka paprikan, gurkan och rödlöken. Dela tomaten och tag bort kärnhuset och hacka även den, persiljan och häften av myntabladen fint. Blanda sedan ihop alla ingredienser med citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen. Dekorera med myntablad.
Servera med hummus på rostade morötter och libanesisk vitlökscreme.

- Libanesisk vitlökscreme eller Creme al Thoum 

Krämen gör du så här, pressa lite saft ur en av de grillade citronhalvorna, kläm ur 6 st klyftor från de grillade vitlökarna. Lägg dem i en mixerskål och tillsätt äggvitan, mixa till vitt skum, häll då på oljan i en tunn stråle och mixa tills du har en tjock kräm. Smaksätt med salt och vitpeppar och ställ kallt tills du skall servera.

- Hummus på rostade morötter 

Sätt ugnen på 185 grader. Skala och skär morötter i mindre bitar. Lägg dem på en ugnsplåt och krydda med salt, ringla olivolja över. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Lägg morötter tillsammans med övriga ingredienser i en mixer och mixa slät. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens innan du smakar av den med citron, salt och pepppar från kvarnen. 


Pasta på kalkonrester 

På kalkonrester kan man med fördel tillaga denna goda pasta med spenatblad, bacon och timjan i en gräddig sås. Självklart river du ohemula mängder parmesanost över! 

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Fräs sedan baconen tills det är knaprigt och gott. Då tar du upp det och steker sedan lök och kalkonkött i samma panna – fettet ger god smak. Fös nu ner bladspenaten och lägg tillbaka baconen. Fyll på med senap, timjan och grädde, låt sedan småputtra tills såsen är tjock. Smaka av med salt och peppar och servera till din pasta. 


Poké Bowl 

På rester av t ex kyckling eller kalkon går det alldeles utmärkt att laga en Poké Bowl. Ursprungligen är detta en rätt från Hawaii och den består av kladdigt ris, massa grönsaker och oftast med rå lax. Här har jag istället använt rester från kalkonen och serverat med avokado, mango, syrad rödkål och en massa andra godsaker. Självklart toppas härligheten med en chilimajonnäs.

- Riset

Skölj riset noga och koka det enligt anvisningarna på paketet. Smaksätt det varma riset med mirin och ställ det sedan åt sidan ett tag medan du fixar med resten. (Det går även att använda risottoris) 

- Asiatisk gurka

Skiva gurkan så tunt du bara kan, jag använde en mandolin men det går bra med en osthyvel också. Skala och riv ingefäran och blanda med vinäger, chiliflakes, socker och olja. Häll marinaden över gurkan och låt den vila tills det är dags för servering.

- Picklad rödkål

Riv rödkålen fint på en mandolin (går bra med osthyvel också). Blanda ihop marinaden och massera in den i rödkålsstrimlorna. Knåda ordentligt tills rödkålen är mjuk och följsam. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå tills det är dags för servering. 

Vid servering lägger du riset i en portionsskål sedan toppar du med dina tillbehör och spritsar till sist chilimajonnäs över alltsammans. Dekorera gärna med sesamfrön och ärtskott. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET