Foto: Anette Rosvall
moules-frites-med-pommes

Moules frites med pommes

Bjud dig själv och någon du tycker om på klassikern moules frites. Självklart med frasiga pommes vid sidan – och en aioli som har lite extra sting.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

1 kg blåmusslor

1 klick smör

4 schalottenlökar

4 vitlöksklyftor

5 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

3 msk fiskfond

salt

 

Pommes frites:

2–4 bakpotatisar

rapsolja

flingsalt, citron

 

Gremolata: 

en näve persilja

2 st vitlöksklyftor 

skalet från 1 citron

en skvätt olja 

en liten skvätt vitvinsvinäger

 

Stingig aioli:

1 st äggula

2 tsk pressad citron

2 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja (eller annan neutral olja)

chili efter smak

1 vitlöksklyfta

1 tsk sweet & sour-sås

svartpeppar och salt

Så här gör du

Börja med aiolin, den kan du med fördel göra kvällen innan så att smakerna hinner sätta sig ordentligt. Mixa eller vispa äggulor och citronsaft. Häll sedan i oljan droppvis samtidigt som du vispar som en tok, fortsätt att hälla i oljan i en tunn stråle, fortsätt vispa tills din aioli har blivit tjock och vit. Smaksätt med riven vitlök, sweet & sour-sås och så mycket chili som du vill ha. Salta, peppra, plasta in och ställ kallt tills den ska ätas.

Skala och skär potatisen i lagom tjocka, långa bitar. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Kolla hettan på oljan, inte med fingret utan med en bit vitt bröd som du försiktigt lägger ner i oljan. Om den blir gyllene så är oljan tillräckligt varm. Då lägger du försiktigt ner potatisen och friterar i oljan tills de är färdiga. 

Skölj och rengör musslorna. Fräs lök och vitlök i smöret, häll på vin, vatten och fiskfond i en stor kastrull och låt det koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ordentligt i några minuter.

Lägg upp musslorna i djupa tallrikar, toppa varje portion med gremolatan och servera sedan med pommes frites och aioli. Ät med händerna!

Vintips

Leth Grüner Veltliner Terrassen
Läs mer
Domaine Lalande Sauvignon Blanc
Läs mer
Leth Grüner Veltliner Klassik
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.