nyarsmeny
Foto: Anette Rosvall

Nyårsmeny

Nyårsmeny med godaste smakerna i skön harmoni. Tilltugg till aperitifen och munsbitar du minns långt in på nästa år.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Förrätt: små smakbitar till 4 personer 

- Mousse på rökt lax med forellrom på rostad kavring

200 gram varmrökt lax
2 gelatinblad 
4 msk hummerfond (utblandad med vatten till 1 dl)
1 citron, saft och skal
1 dl vispgrädde 

Servering

4 skivor kavring (delade i mindre bitar)
50 gram forellrom
Dill
Citron

- Råbiff på ren, med riven pepparrot, hjortronchutney
och kräm på västerbottensost. 

400 gram ytterlår av ren 

Hjortronchutney

500 gram hjortron
1 skvätt olja
1 silverlök, fint hackad
5 cm färsk ingefära, fint hackad
2 nypor chiliflakes
6 msk äppelcidervinäger
cirka 0,5 dl socker
Salt och svartpeppar 

Västerbottenkräm med pepparrotssting

100 g finriven västerbottensost
1 dl grädde
2 äggulor
2 dl brynt smör


Varmrätt - 4 portioner 

File med pepparsås och potatisfondant

Köttet - 600 gram filé (jag valde älg) 
Smör 
Timjan 
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt och svartpeppar 

Pepparsås 

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2-4 msk pepparkorn av valfri sort, fint mortlade
2 rejäla matskedar smör
2 msk tomatpuré
3-4 enbär, krossade
2 msk svartvinbärsgele, eller lika mycket
outspädd svartvinbärssaft
1 dl viltfond
1 dl vatten
1 rejäl skvätt whisky, gärna rökig
1 rejäl matsked fransk senap
2 dl vispgrädde
Salt, timjan och eventuellt en skvätt vitvinsvinäger

Potatisfondant 

6 stora bakpotatisar
500 gram smör
6 vitlöksklyftor
Färsk rosmarin, några stjälkar


Efterrätt - 12 personer

Hallonsemifreddo med mynta – och citronsirap,
maräng, hallon och mandelflarn

 

Hallonkompott

300 gram frysta hallon, tinade
0,5 dl socker
50 gram glykos 
1 citron, skal och saft

Semifreddo grundrecept 

3 dl vispgrädde
150 gram Philadelphiaost
1 dl strösocker
5 st äggulor
2 st äggvitor (resten gör du maränger av)
1 citron, skal och saft 
150 gram vit choklad, rostad

Maränger - (cirka 50 små eller 30 större)

3 äggvitor 
1 dl socker 
1 tsk citronsaft
1 dl florsocker

Mandelflarn (cirka 12 stycken)

1,5 dl sötmandel
50 g smör, rumstempererat
0,5 dl strösocker
1 msk mandelmjöl
2 msk mjölk

Mynta- och citronsirap

En näve myntablad
0,5 dl vit sirap (eller flytande majsstärkelse)
Zest och saft från 1 citron

Så här gör du

Förrätt

- Mousse på rökt lax med forellrom på rostad kavring

Rensa laxen och mosa den i en skål. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Värm sedan upp vatten och fond innan du smälter gelatinet där i. Mixa lax, buljong, zest och saft från citron. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan skålen i kylen tills smeten stelnat. 

Under tiden kan du vispa grädden och smörsteka brödet (jag skar bort kanterna) När laxsmeten har stelnat vänder du ner den vispade grädden och smakar av med salt, peppar och eventuellt lite mer citron. 

Spritsa eller ägga moussen på det smörstekta brödet. Dekorera med forellrom, dillkvist en bit citron och eventuellt lite picklad lök..

- Råbiff på ren, med riven pepparrot, hjortronchutney och kräm på västerbottensost. 

Till den här lilla munsbiten kan du göra nästan allt en stund i förväg. Men köttet är bäst att hantera bara en liten stund innan servering. 

Ytterlår av ren

En kort stund innan servering maler eller hackar du köttet så du får en grov färs. Ställ kallt tills precis innan servering. Resten av ingredienserna kan du färdigställa ett par dagar innan kalaset. 

Hjortronchutney

Hacka lök, ingefära fint och fräs tills de är mjuka och medgörliga i oljan. Tillsätt övriga ingredienser och koka på medelhög värme till sockret löst upp sig. Smaka av med extra hetta, syra, salt och peppar så att chutneyn får den smak du vill ha. Ställ åt sidan och låt svalna tills du ska servera den. 

Västerbottenkräm med pepparrotssting

Häll grädden i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen av värmen och rör ner osten, vispa tills det blir en slät sås och låt den svalna. Mixa sedan ner äggulorna med en stavmixer. Tillsätt det brynta smöret långsamt medan du fortsätter mixa tills krämen tjocknat.

Smaka av med pepparrot, salt och peppar (det ska vara lite sting i krämen så snåla inte med pepparroten). Såsen ska vara slät och lite som en majonnäs. Använd den rumstempererad till råbiffen.

Vid servering lägger du upp det hårda tunnbrödet på assietter eller uppläggningsfat. Dela upp renen på tunnbrödet, dekorera med kräm, hjorttronchutney, syrad silverlök och något fint grönt, till exempel körvel.  


Varmrätt 

File med pepparsås och potatisfondant

Klappa in kryddorna i köttet och stek sedan runtom i het panna. Lägg köttet i en ugnsform och låt det gå i 125 grader tills du har en ugnstemperatur på cirka 52 grader. Vispa ur pannan med vattnet. Smält smöret i en kastrull och fös ner löken. Låt den bli mjuk och medgörlig sedan slänger du ner tomatpuré och de mortlade kryddorna. Låt allt fräsa en stund innan du fortsätter med senap, vatten, fond och whisky. Låt såsbasen puttra ett tag på medelhög värme. Koka ner ungefär till hälften innan du häller på grädden. Låt såsen koka upp och smaka sedan av med salt, timjan och eventuellt lite syra i form av vinäger eller citronsaft.

Skär köttet i jämna skivor och stek snabbt yta på det. Låt det sedan vila i cirka 15 minuter innan du serverar med sås, potatisfondant och eventuellt någon smarrig grönsak. 

Potatisfondant 

Skala och skär bakpotatis i stora kuber cirka 3x3 cm. Koka dem på svag värme i cirka 30 minuter i det brynta smöret, smaksatt med vitlök och rosmarin. De skall bli mättade av smöret och sedan få en fin gyllenbrun yta i stekpannan. Ös med smör så de behåller sin frasiga yta. Smaka av med salt och peppar. 
Servera köttet i skivor med såsen och potatisen och gärna smörstekt svamp och gröna bönor som tillbehör. Smaklig spis! 


Efterrätt 

Hallonsemifreddo med mynta – och citronsirap, maräng, hallon och mandelflarn

Den här efterrätten är lyxig och tjusig. Det är ganska många komponenter men nästan allt går att göra i förväg vilket är ett mycket bra koncept på en nyårsfest. Börja gärna med maränger och mandelflarn så är allt annat plättlätt att göra.

Hallonkompott

Börja med att göra kompotten. Koka dina hallon med resten av ingredienserna i cirka 5 minuter. Mixa och sila eventuellt bort kärnorna. Låt svalna!  

Semifreddo grundrecept 

Börja med att riv den vita chokladen grovt. Sprid ut den på en ugnsform och rosta den i 175 grader i cirka 5 minuter eller tills den blivit ljust brun. Hacka i små bitar och låt svalna! Spar gärna några små bitar till dekoration. 

Klä en form (2 liter) med plastfolie. Börja med att vispa grädden till mjuka toppar och ställ den att vänta i kylskåpet. Separera äggulor och äggvitor. Sedan är det dag att vispa äggulor med färskost och socker till en kräm. Tag fram en ren skål och vispa äggvitorna (obs endast 2 äggvitor ska det vara) till fast skum och ställ åt sidan. 

Vänd nu ner grädden och den rostade chokladen och din hallonpuré i den smeten med äggulor. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan. Häll den färdiga smeten i formen. Plasta den och ställ sedan formen i frysen i minst 6 timmar. 

15 minuter innan servering tar du fram din Semifreddo och dekorerar den med maränger, mandelflarn och färska hallon. 

Maränger 

Vispa äggvitor med socker och citronsaft till ett fast skum, tillsätt florsocker och fortsätt vispa tills du har en fast maräng. Spritsa ut till små maränger och baka av i 1 timme i 100 graders värme. Låt dem stå kvar i ugnen tills de svalnat.

Mandelflarn 

Börja med att sätta ugnen på 200 grader, skålla, rosta och finhacka mandeln. Blanda sedan alla ingredienser förutom mandeln i en kastrull och låt det smälta ihop på svag värme. OBS! inte koka då blir det kristaller! Dra kastrullen från värmen och vänd ner mandeln. Klicka sedan ut små högar (cirka 2 tsk till varje flarn) med lite mellanrum på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten en smula och grädda sedan flarnen i 8-10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt dem svalna innan du lossar dem och låter dem kallna helt. 

Tips! Du kan böja dem, rulla dem eller låta dem vara helt platta. 

Mynta- och citronsirap

Myntasirapen gör du på detta vis: Alla ingredienserna mixas riktigt slätt, smaka av. Sirapen skall vara ganska citronsyrlig för att väga upp den söta marängen.

Servera så här
Skär semifreddon i fina skivor, dekorera med maränger, vispad grädde, mandelflarn, färska hallon och mynta och citronsirap. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET