olbricka-med-pretzels-pigs-in-blanket-och-dippsas
Foto: Anette Rosvall

Ölbricka med Pretzels, pigs-in-blanket och dippsås

Både Tyskland och Storbritannien gör god och törstsläckande öl. Varför inte bjuda på något härligt ätbart till din skummande dryck. Här nedanför hittar du recept på den traditionella salta kringlan pretzels samt den brittiska godsaken Pigs-in-blanket eller närmare bestämt pinnbröd som lindas runt en liten ölkorv. Dessutom hittar du några goda dippsåser som passar som handen i handsken till en oktober-snack-board! Cheers old chap eller Proust!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Pretzels 

Degen
Cirka 500 gram vetemjöl special
1 msk brödsirap
25 gram jäst 
3 tsk salt
3 dl vatten (från kranen)

Till sjudning
2 liter vatten i en stekpanna med hög kant eller en vid kastrull
3 rågade msk bikarbonat

Pensling 
1 äggula, uppvispad med lite vatten
Några nypor flingsalt  

Pigs-in-blanket
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk torkade örter
2 tsk salt
1,5 dl vatten
4 msk mjölk
0,5 dl matolja
Ölkorv efter tycke och smak. Jag valde10 stycken
kryddiga lammkorvar till mina Pigs-in-blanket. 
Pensling 
1 äggula, uppvispad med lite vatten
Sesamfrön till dekoration

Dippsåser

- Hummus

1 burk kikärtor
1 citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor
2 tsk tahini
Några matskedar rapsolja
En knivsudd gurkmeja
1-2 tsk spiskummin
1-2 tsk paprika (jag använde rökt)
Olivolja eller vatten beroende på hur krämig
eller lös du vill ha din hummus
Smaka av med salt och svartpeppar

- Pico de gallo

1 liten rödlök
300 gram tomater, fint hackade
1-2 röd chili, fint hackad
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad 
4 msk rödvinsvinäger
1 kruka koriander, färsk och hackad
1 lime, saft och mest
Salt och svartpeppar från kvarnen 

Så här gör du

Pretzels 

Tag fram en bunke och smula ner jästen där, häll på vatten och sirpa och rör om så jästen löser upp sig. Blanda ner mjöl (lite i taget) och salt och knåda till en smidig deg i cirka 10 minuter. Täck bunken med plastfilm och låt den jäsa till dubbel storlek. 

Tippa upp degen på ett bakbord och dela upp den i 10 delar. Rulla ut delarna till långa ormar och vik ihop till en kringla eller rundel. Se till att ändarna fäster ordentligt. Lägg nu en bakduk över dina kringlor och låt dem jäsa i ytterligare 20 minuter. 

Medan du väntar sätter du på en stekpanna med kant eller en stor kastrull med vatten och bikarbonat. När kringlorna jäst klart låter du dem bada i det sjudande vattnet i en halv minut. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av och vila i cirka 10 minuter på en ugnsplåt. Pensla sedan med ägg och strö tills sist flingsalt på dem. Grädda i 225 grader i cirka 10-12 minuter.

Pigs-in-blanket

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt de blöta. Knåda ihop en smidig deg och dela den sedan i delar. Rulla dessa delar till långa ormar.
Tag fram de korvar du valt, dela dem om du vill, och sedan lindar du degen runt dem. Börja längst ner och knip fast degen ordentligt, trä eller rulla sedan resten av degen runt korvarna. Lägg dem sedan på ett bakplåtspapper, pensla dem med äggula, strö sesamfrön över och baka sedan av dem i 200 graders värme i cirka 12-15 minuter eller tills de är torra och gyllene.

MUMS!

Dippsåser

- Hummus

Ner med alla ingredienser i en mixer och kör tills du har en slät massa. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron. Blanda massan med olivolja eller vatten beroende på hur krämig eller lös du vill ha din hummus.

- Pico de gallo

Blanda samman tomater, chili, lök och vitlök i en skål och vänd ner lime samt koriander. Häll över olja och vinäger smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna blandar sig gott!