ostron-pa-3-satt
Foto: Anette Rosvall

Ostron på 3 sätt

Ostron på 3 sätt, klassisk rödvinsvinägrett, gurkgranite med timjanmajonnäs och rockefeller (gratinerad och tillagad)
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Nr 1 - Klassisk servering Ostron med rödvinsvinägrett

4 msk olja
4 msk vinäger
1 rödlök, finhackad
1 msk citronsaft
salt
peppar
ev 4 droppar tabasco

Nr 2 - Ostron med gurkgranite och timjanmajonnäs 

1 gurka (ca 2 dl fint mixad)
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
2 kvistar färsk mynta

Nr 3 - Ostron Tigres (en variant av Rockefeller) 

Fyllningen räcker till 12 ostron.

Fyllningen

2 msk olivolja
1 stor gul finhackad lök
2 vitlöksklyftor
1 grön finhackad chili
1 finhackad morot
1,5 dl tomatpuré
1 tsk socker
1 krm pimiento

Béchamelsås

75 g smör
0,5 dl mjöl
5 dl mjölk
salt, peppar och muskot

Det frasiga på

1 dl ströbröd eller panko

citronskivor till servering

Så här gör du

Nr 1 - Klassisk servering Ostron med rödvinsvinägrett

Blanda ihop alla ingredienser och skeda över ditt nyöppnade ostron. 

Nr 2 - Ostron med gurkgranite och timjanmajonnäs 

Ta bort bladen från myntan och lägg ner kvistarna i en kastrull. Koka sedan en sockerlag med kvistarna i. Skala gurkan och ta ur kärnorna. Mixa till en slät puré och blanda med sockerlagen. Ställ alltsammans i frysen i ett par timmar. 

Skrapa flagor av gurkgraniten med en gaffel och servera ditt ostron med en klick timjanmajonnäs och den iskalla graniten. Dekorera med timjan eller körvel.

Nr 3 - Ostron Tigres (en variant av Rockefeller) 

Tigres är en spansk variant av det klassiska gratinerade Ostron Rockefeller. Det är ett bra alternativ för de som inte riktigt lärt sig eller som är lite skeptiska till att äta levande blötdjur. 

Gör så här: Börja med att förbereda allt till fyllning och topping. Fyllningen gör du så här, fräs alla grönsaker i oljan tills de är lagom mjuka och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt det hela småputtra på låg värme i 15 minuter tills fyllningen är ganska tjock. Smaka av med salt, peppar, pimiento och kanske en nypa socker för att balansera hettan.

Laga sedan en tjock béchamelsås. Smält smöret, ta det av värmen och vispa ner mjölet. Vispa sedan ner lite av mjölken, ta lite i taget, ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen få ett uppkok så att den blir tjock och blank. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot och ställ åt sidan. 

Först när alla andra ingredienser är klara är det dags att göra dina ostron redo. Gör först rent skalet ordentligt, skrubba och få bort alla orenheter. Öppna dina ostron och se till att alla är fräscha, färska och levande. Ta fram en stekpanna med lock, häll i en skvätt vin i botten, se till att vätskan bubblar och lägg sedan ner ostronen. På med lock och sjud dem 1 minuter. Ta upp dem och ställ dem på ett ungsfast fat. 

Brassa på ugnen på grill och högsta värme medan du fyller ostronen till hälften med fyllning, sedan på med en matsked béchamelsås i varje musselskal. Strö sedan brödsmulor/panko överst. Låt ostronen gratineras tills brödtoppingen har en gyllenbrun färg servera direkt med tesked och citronskiva. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET