paj-med-silkeslen-vaniljfyllning
Foto: Anette Rosvall

Paj med silkeslen vaniljfyllning

Letar du efter något extra gott till höstens festligheter, är det kanske dags att prova en vaniljpaj, även kallad ”baked custard pie”. Gillar du cheesecake? Testa den här varianten med passion och mango – eller varför inte båda om gästerna är extra många?
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Baked custard pie eller Bakad vaniljpaj!  

- Pajdeg
125 gram smör, osaltat och rumstempererat
25 gram mandelmjöl 
knappt 1 dl strösocker
1 äggula
3 dl mjöl

- Fyllning

7 äggulor
6 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
Flingsalt 



Fryst cheesecake med passion och mango

cirka 10 bitar 
springform som är cirka 20 cm i diameter. 

- Botten 

150 gram grahamskex till exempel Digestive
60 gram smält och brynt smör

- Cheesecakefyllning

300 gram philadelphiaost
250 gram crème fraiche 
4 dl vispgrädde 
1 dl strösocker
1 limefrukt, skal och saft 

- Mango

250 gram fryst mango (tinad)

- Dekoration

3 st passionsfrukter

Så här gör du

Baked custard pie eller Bakad vaniljpaj!  

Kärt barn har många namn. Men när man lägger ihop en frasig botten med en silkeslen krämig vaniljfyllning då får pajen heta vad den vill. För det är magiskt gott. 

Tips! om du vill lyxa till det ordentligt så strö lite vanligt socker över ytan när pajen kallnat och bränn av det med en bruléebrännare. Det blir extra gott och knaprigt. 

- Pajdeg

Börja med att blanda de torra ingredienserna till pajdegen och blanda sedan ner smöret tills du har en grynig massa. Då vänder du i äggulan med en kniv eller en gaffel. Fös ihop till en deg. Platta ut den och plasta in den, låt vila minst 30 minuter i kylen. När det är klart kavlar du ut den så den täcker din springform (min var 22 cm i diameter). 

Sätt ugnen på 175 grader, picka botten på pajdegen med en gaffel och baka sedan den i cirka 15 minuter. När den är klar tar du ut den och ställer åt sidan. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och gör nu fyllningen. 

- Fyllning

Höj ugnsvärmen till 185 grader. Vispa äggulor och socker fluffigt i en skål. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med grädde i en kastrull och värm på svag värme. När vätskan är varm häller du lite av den i äggfluffet. Sedan ska alltsammans ned i kastrullen igen tills det tjocknar och små fina bubblor syns på ytan. OBS! inte för varmt för då riskerar du att få någon sorts äggröra.

När smeten har tjocknat häller du den i det färdiga pajskalet och låter gå i ugnen i cirka 30 minuter. Var uppmärksam (!) du vill inte att ytan ska bli bränd. När fyllningen liksom rest sig som en liten ballong är det dags att plocka ut din paj och låta den svalna. 


Fryst cheesecake med passion och mango

En no-bake cheesecake som är sval, syrlig och fräsch. Den räcker till cirka 10 bitar och du gör den i en springform som är cirka 20 cm i diameter. 

- Botten 

Se till att du har plats i frysen för din form! Sedan kan du lägga ett bakplåtspapper i botten på din springform, jag brukar lägga det över botten och sedan klämma fast ringen runtom så att resterande papper hänger på utsidan. 

Nu är det dags att mixa dina kex till smulor, blanda ner det brynta smöret och tryck sedan ner smuldegen i botten på springformen. Använd gärna undersidan på ett glas så får du det jämt och fint. När du är nöjd ställer du in formen i kylen medan du gör fyllningen (minst 30 minuter) 

- Cheesecakefyllning

Nu är det dags att vispa ihop philadelphia, ricotta, grädde socker och limeskal. När smeten är som tjock vaniljsås är det dags att hälla ner den över botten. Mangobitarna lägger du ner som små juveler i den vita fyllningen 

Sedan är det dags att vira in hela baletten med plastfolie och låta stå i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten. 

En halvtimma innan servering tar du ut tårtan, delar passionsfrukterna och sprider frukten över tårtan. Servera!