pavlova-med-rosendoft-halloncurd-och-myntasirap
Foto: Anette Rosvall

Pavlova med rosendoft, halloncurd och myntasirap

Romantiska ljust rosa maränger med doft av rosor, tillsammans med halloncurd, gräddkräm och grön myntasirap. Visst låter det vackert? Jamen då så, sätt fart och vispa nu, sedan kan du fira nästan precis vad som helst som behöver firas.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Pavlovamaräng

8 äggvitor
2 tsk maizena
1 tsk vaniljsocker
4 dl socker
Garnera med salta grovt hackade pistagenötter.

Halloncurd

2,5 dl socker
Zest o saft från 1 citron
8 stora äggulor
200 gram smör
2,5 dl hallon

Mynta- och citronsirap

En näve myntablad
0,5 dl vit sirap (eller flytande majsstärkelse)
Zest och saft från 1 citron

Gräddkräm 

2 dl vispad grädde 
2 dl vispad creme fraiche

Garnering

Färska hallon

Så här gör du

Pavlovamaräng

Vispa marängen tills den är hård och allt socker har “smält” (det gör det medan du vispar). 

Skeda upp 16 st kluttar. Släta ut kanterna med en sked och gör en fördjupning i mitten. 

Grädda i 175 grader i ca 30 min. Kolla av dina maränger, de skall vara torra på ytan, men kommer att vara lite segkladdiga i mitten.

Garnera med nötter och skjut in i ugnen igen i 100° i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ca 15 minuter innan du tar ut dem.

Halloncurd

Sjud socker, äggula o citron, vispa och sjud, ta bort från värmen när det blivit lagom tjockt. Det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet). Stick ned en slev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en “gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att koka en stund till.

När du är nöjd med kokningen tar du bort kastrullen från värmen och vispar ned smöret. Värm sedan försiktigt ca 5 min, så att allt smör smälter. Låt sedan kallna helt i kylskåp.

Purea sedan hallonen och kör genom en sil så att alla kärnor försvinner, vänd ned i curden. Du kommer att få ungefär 5-6 dl curd och det räcker mer än väl till dina pavlovabakelser. Men curden är supersmarrig även på en skorpa, en rostad macka eller som fyllning i en tårta, om det blir över det vill säga.

TIPS!
Eller så gör du det på det lätta sättet. Köp en burk lemoncurd och en förpackning hallon. Mixa hallonen och sila bort kärnorna blanda ner hallonsåsen i lemoncurden tills den har exakt den rosa färgen du vill ha. 

Mynta- och citronsirap

Mixa alla ingredienserna riktigt slätt, smaka av. Sirapen skall vara ganska citronsyrlig för att väga upp den söta marängen.

Gräddkräm 

Vispa ihop till en gräddkräm. 

Montering

Lägg din maräng på en tallrik, klicka först i någon matsked halloncurd i fördjupningen, jag spritsade sedan min gräddkräm, lade på hallon, hyvlade lite vit choklad över och sist men inte minst “drissla” (ett underbart engelskt ord, som jag inte hittat någon perfekt översättning på) lite mynta- och citronsirap över. Servera genast!