Pizza Bianca
Till fyra personer
125 g ricotta
100 g mozzarella
50 g parmesan
olivolja
valfri topping
Pizzadeg
2,3 dl iskallt vatten
30 g jäst
1 msk olja
2 tsk salt
6,5-7 dl mjöl + extra till utbakning
Vispa ihop vatten, jäst och olja i degblandarens bunke. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen till en jämn degboll. Låt jäsa i 1-1,5 timme i bunken med plast över. Ta upp degen, dela och forma den till 4 bullar à ca 200 g. Lägg på en bricka och ställ i kylen med en blöt handduk över i minst 5 timmar. Vill du korta tiden, använd ljummet vatten – då går det fortare, men blir inte riktigt lika gott!
När degen vilat klart
Värm ugnen till maxvärme (250-300°C), använd gärna pizzasten om du har. Mjöla bakbordet. Kavla ut degen så tunn som möjligt, ca 30 cm i diameter. Pensla med lite olivolja. Bred ut ricotta i ett tunt lager, strö över parmesan och fördela småbitar av mozarella. Baka av pizzan. Toppa med t.ex lufttorkad skinka, fikonklyftor och ruccola. Ringla över lite olivolja och balsamico-creme eller honung. Avsluta med flingsalt och nymalen svartpeppar.