Foto: Anette Rosvall
pizza-valtellina-en-hostig-pizza-bianco

Pizza Valtellina - en höstig pizza bianco

med fyllning av svamp, ricotta, parmesan, grönkålchips, salsiccia m m

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Pizzadeg (4 st mellanstora pizzor)
12,5 gram färsk jäst
1,25 dl ljummet vatten
0,25 dl ljummen mjölk
cirka 600 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
mjöl till utbakning
olivolja

Ostkräm till 2 pizzor:
2 dl creme cheese
1 dl fint riven parmesanost
25 gram ädelost
en skvätt tryffelolja

Fyllning till 2 pizzor
6 stycken hela svampar i tunna skivor
(t ex Karl-Johan eller skogschampinjon)
150 gram grönkål, repa i mindre bitar
25 gram sidfläsk i små kuber
4 st färska salcicciakorvar
salt och svartpeppar

Dekoration
en rejäl näve grovriven parmesanost
några nypor picklad rödlök

Så här gör du

Antingen köper du färdig pizzadeg från din lokala pizzeria eller så gör du denna deg. Den är riktigt god, men kräver lite arbete.

Pizzadeg
Lös upp jästen i litet ljummet vatten i en skål, tillsätt 2-3 msk mjöl och rör ihop till en jämn smet och låt smeten jäsa under en bakduk i ungefär 30 minuter.

Sikta det resterande mjölet på en arbetsbänk och blanda med den jästa smeten till en smidig deg. Salta lätt och knåda, knåda, knåda tillsätt vattnet i omgångar och knåda i minst 10 minuter (med maskin och ännu mer om du knådar för hand.)

Sedan delar du degen i 4 lika stora delar och låter dessa jäsa i 2 timmar. Arbeta ut degstyckena till plattor som är 0,5 cm tjocka. Lägg ut småpizzorna på bakplåtspapper.

Grädda rundlarna i 5-7 minuter i hög värme 280 grader, ta ut dem, låt svalna och bred sedan på ostkrämen och låt pizzarundlarna gå i cirka 10-20 minuter eller tills de är klara. När de kommit ut och svalnat en smula fördelar du sedan tjusigt med resterande ingredienser och serverar pizzan.

Ostkräm
Blanda alla ingredienser till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Bred den över din pizzabotten.

Fyllning
Rensa och förbered fyllningsingredienserna. Riv bort den grova nerven i mitten på kålen och hacka den fint. Dra skinnet av korven och stek även korv och kål tills de är färdiga.

Dekorera pizzan med en rejäl näve grovriven parmesanost och några nypor picklad rödlök.
 

Vintips

Le Tense Sassella
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.