Plåtmat - Smashad parmesanrostad potatis
6 personer
Parmesankrossad potatis
1200 g kokt potatis med skal
200 gram små steklökar, skalade
1 burk soltorkade tomater i olja (spara oljan)
2 dl parmesan, fint riven
3 msk olivolja
3 krm salt
1 1/2 krm svartpeppar
3 nypor torkad rosmarin
3 nypor torkad timjan
Salt och svartpeppar att smaka av med
(100 gram ruccola)
Sås på rostad paprika
(ger cirka 4 dl sås)
3 stora röda paprikor
2 vitlöksklyftor
Saften från en halv citron
1 nypa chiliflakes (mer om du vill ha en starkare sås)
1 nypa rökt paprikapulver
4 dl olja
En skvätt sherryvinäger (smaka av)
salt och svartpeppar
Parmesankrossad potatis
Koka din potatis med skal och låt den svalna eller kallna helt. Krossa den kokade potatisen med baksidan av en slev eller sked. Häll över oljan från tomaterna och blanda runt så att alla potatisar blir glansiga. Strö sedan över riven parmesan eller någon annan smakrik ost som du har kvar i kylen. Lägg i små skalade steklökar samt soltorkade tomater runt om och smaka av med alla kryddor innan formen åker in i ugnen.
Baka i 125 grader i 45 minuter så blir allt krispigt och gyllene. Vänd gärna ner fina ruccolablad.
Sås på rostad paprika
Först delar du paprikorna och tar bort kärnorna, sedan rostar du dem med snittytan nedåt på 225 grader tills de är svarta och bubbliga på ytan. När de är klara lägger du dem direkt i en skål med iskallt vatten i några minuter. Då blir det sedan lätt att riva bort skalet. När det är klart lägger du paprikafileerna i en skål och mixar dem tillsammans med övriga ingredienser till såsen. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite vinäger för att balansera upp sötman. Låt sedan stå svalt tills det är dags att servera maten.
Servera med ditt val av protein, grillad eller stekt salsiccia, stekt lax, grillad kyckling eller fetaost.