Foto: Anette Rosvall

Potatis Mille Feuille

Med vinägerstingiga chips, löjrom och hängd gräddfil. Perfekt som förrätt eller snacks till nyårschampagnen.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Räcker till 4 personer

4 bakpotatisar (skalade)
3 dl ättika
tandpetare 
6 dl matolja

3 dl gräddfil
6 msk finhackad dill 
20-30 gram löjrom 
salt och peppar 

Så här gör du

Läs igenom hela receptet innan du kör igång, det krävs lite planering och gräddfilen ska ställas i ordning dagen innan.

Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt den rinna av i kylskåp över natten.

Skiva potatisen riktigt tunt. Använd kniv, eller helst mandolin, när du skär potatisen i så tunna skivor du bara kan. Lägg skivorna i ättika över natten.

Dagen efter samlar du ihop de största potatisskivorna i högar och kapar till kanterna så du får fina fyrkantiga torn (cirka 4 cm höga). Sätt ihop tornen med tandpetare. Resten av skivorna blir vanliga chips. 

Värm oljan till 135 grader och lägg försiktigt i både torn och chips. Låt dem ligga i oljan och bli gyllenbruna. Det tar cirka 12-15 minuter för chipsen men längre för tornen. Lägg dem sedan för att rinna av på ett hushållspapper, salta. 

Vid servering tar du försiktigt bort tandpetarna, ställer dina torn på ett fat, lägger ett chips som tak och fördelar med hjälp av en spritspåse gräddfil och sen lite löjrom på toppen av potatistornen. Strö dill över! 
 

Vintips

Pommery Apanage Blanc de Blancs

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.