potatis-och-skinkgratang
Foto: Anette Rosvall

Potatis- och skinkgratäng

Comfort-food i sin bästa tappning. Här vankas det en värmande potatis- och skinkgratäng, utmärkt vardagsmat som du gärna serverar med en grönsallad som sällskap.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

1 stor gul lök, finhackad
1 kg fast potatis
en skvätt olivolja 
0,5 dl crème fraiche
2-4 vitlöksklyftor, finhackade
250 gram riven stark ost 
200 gram rökt skinka eller salami
4 ägg 
1,5 dl grädde
salt och svartpeppar från kvarnen 

Så här gör du

Finhacka löken och stek den gyllenbrun och mjuk i oljan i cirka 5 minuter. 

Skala och skiva potatisen tunt, helst med mandolin. 

Salta och peppra potatisen och lägg sedan hälften av den skivade potatisen i botten på en pajform (cirka 22 cm i diameter). 

Lägg sen hälften av den frästa löken, skinkan och osten i lager ovanpå potatisen. Fyll på med resten av lök, skinka och ost innan du toppar med resten av potatisen. 

Till sist blandar du en äggstanning av ägg, crème fraiche och grädde, smakar av med salt och peppar och häller densamma över pajen. 

Låt gå i cirka 200 grader i ungefär 1 timma eller tills ytan är gyllene och pajen fast. 

Servera gärna med en fräsch grönsallad. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET