provensalsk-tarte-tatin-med-tomater-aubergine-och-paprika
Foto: Anette Rosvall

Provensalsk Tarte tatin med tomater, aubergine och paprika

En tarte tatin behöver inte vara söt. Här kommer en variant med salt fyllning. Den passar fint som förrätt eller som en del av en buffé och smakar alldeles utmärkt till ett glas rosévin. Fyllningen består av aubergineskivor, tomater och grillad paprika samt vitlök och timjan.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Till cirka 6 bitar behöver du

1 styck aubergine
200 gram tomater
4 paprikor 
4 vitlöksklyftor 
Timjan, rosmarin eller annan örtkrydda
Olivolja
Salt 
Svartpeppar 

Ett paket färdig smördeg

Ett knippe färska örter
 

Så här gör du

Börja med att skiva auberginen i tunna skivor och salta dessa ordentligt. 

Dela tomaterna (cocktailtomater gärna, men det går lika bra med stora) och lägg dem sedan på en ugnsplåt tillsammans med paprikorna och låt dem bakas av i ugnen på cirka 200 grader i 20 minuter. 

Ta ut plåten, lägg paprikorna i iskallt vatten och dra av skinnet, tomaterna får bara vänta ett litet tag. 

Skiva vitlöken.

Krama nu ur vätskan ur auberginen och värm en rejäl skvätt olja i en stekpanna. Lägg i vitlöken och aubergine-skivorna och låt dem fräsa tills de fått fin och gyllene färg. Dra pannan av värmen och lägg ner tomater och paprika i oljan. Krydda med salt, svartpeppar och örtkrydda. 

Sedan tar du fram en ugnsform och lägger grönsakerna snyggt i botten. Ta din smördeg och lägg den som ett lock över alltsammans. Vik gärna ner kanten lite dubbelt då puffar den upp snyggt. Picka hål i smördegen och låt den sedan gå i ugnen på cirka 200 grader i cirka 20 minuter eller tills smördegen är gyllenbrun och puffig. 

Ta ut pajen, vänd försiktigt upp och ner på allt över ett fat. Vätskan är vansinnigt het så var försiktigt. 

Toppa nu din paj med färska örter och grovt hyvlad parmesan. Servera!